Ninsori la Cluj. Un vortex polar se îndreaptă către România

Updated on noiembrie 18, 2024  

Ninsori la Cluj. Un vortex polar se îndreaptă către România 1

Meteorologii au emis o avertizare meteo de ninsori abundente și temperaturi scăzute, în următoarele zile, în mai multe regiuni din România. Vremea se răcește brusc, iar temperaturile pot ajunge chiar și la -10 grade Celsius. La Cluj, se așteaptă un episod de ninsoare în ziua de vineri.

Potrivit Centrului European pentru Prognoza Meteo pe Termen Mediu (ECMWF), episodul de iarnă va începe din noaptea de 21 spre 22 noiembrie și va dura până pe 23 noiembrie 2024. Astfel, ninsorile vor fi abundente, iar vremea se va răci accentuat în zonele montane, dar și în regiunile din vestul, centrul și nordul țării, informează libertatea.ro.

Inițial, episodul de vreme rea va începe cu ploi, care se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. Acestea vor fi mai consistente în Banat, Crișana și Transilvania. De asemenea, prognoza wxcharts.com arată că stratul de zăpadă ar putea depăși 30-40 de centimetri în Munții Banatului, în Munții Apuseni, dar și în Carpații Meridionali.

Ninsori la Cluj. Un vortex polar se îndreaptă către România 2

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, emisă de ANM, arată că, în această săptămână, respectiv 18-24 noiembrie 2024, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Vortex polar peste România. Când vin ninsorile și viscolul
În timp ce frontul rece principal se va deplasa rapid spre est miercuri și va fi târât spre Alpi și Balcani, condițiile din apropierea nucleului depresiunii de suprafață vor fi intense.

Ninsori abundente se vor dezvolta pe partea rece a sistemului frontal pe măsură ce acesta se deplasează spre sudul Suediei miercuri dimineața. Advecția caldă din fața depresiunii se va extinde în regiunea baltică, dar masa de aer va rămâne suficient de rece pentru a susține zăpada cel puțin deasupra Estoniei inițial.

Joi, centrul depresiunii se va maturiza și va începe să slăbească în timp ce se deplasează spre est în țările baltice. Va fi o zi rece, cu averse de zăpadă răspândite în regiune. Ninsorile abundente vor continua mai la nord, datorită advecției de masă de aer umedă din vestul Rusiei.

S-ar putea acumula multă zăpadă în vestul Alpilor și în țările balcanice, inclusiv Austria, Ungaria și vestul României. Cu toate acestea, depinde de direcția pe care o va lua depresiunea secundară de suprafață. O traiectorie mai nordică ar aduce o advecție caldă mai puternică și mai multe precipitații sub formă de ploaie. În schimb, traiectoria mai sudică ar aduce vreme mai rece și mai puțină zăpadă, deoarece umiditatea principală rămâne deasupra Balcanilor.

Spre sfârșitul săptămânii, va veni o masă de aer mai cald în sudul Europei și spre Peninsula Balcanică.

În săptămâna 18 – 25 noiembrie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea vestică a ţării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, iar cantităţile de precipitaţii pentru acest interval vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice şi nord-vestice, scrie G4Media.

În săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie 2024, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil uşor mai coborâte în jumătatea vestică a ţării, în timp ce cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.

Advertisements
error: Content is protected !!