Un băiat de 16 ani a fost lăsat să moară în spital de 6 medici. Doi medici au fost sancţionaţi cu amendă după moartea băiatului de 16 ani, ajuns cu peritonită la spital. Un lanţ sinistru de erori a dus la o tragedie ce putea fi evitată. Copilul a fost văzut de cel puţin şase medici, dar nu a fost operat pentru că în spital nu exista un chirurg pediatru.
Familia băiatului a ridicat azi trupul neînsuflețit al adolescentului de 16 ani. Legiștii au stabilit că peritonita i-a adus sfârșitul.
„De 48 de ore se spărsese in el si nu mai putea sa faca nimic si cica a dat si in peritonita. Si daca il salva cica nu mai era om, ramanea cu ea, nu mai putea sa digere mancare”, spune sora băiatului, potrivit Observator.
Andrei a murit așteptând să vină salvarea de la Craiova. În Gorj, nu era niciun chirurg pediatru ca sa-l opereze şi niciun medic de gardă la Ambulanță pentru că nu e personal suficient.
Reporter: Nu putea fi solicitat un medic de acasa pentru a duce acest copil la spitalul de la Craiova?
Tiberiu Tătaru, manager Serviciul Judetean de Ambulanță Gorj: Categoric că putea fi solicitat şi acest lucru, doar că eu am fost informat la ora 22.50. Am sunat imediat şi am aflat că ambulanţa de la Dolj plecase de 40 de minute.
Toți medicii care au văzut copilul în acea seară, de la UPU până la Cardiologie, Radiologie, Neurologie, ATI și Chirurgie, vor avea de dat explicații.
DSP a dat primele sancțiuni. Medicul chirurg şi cel de gardă de la UPU au fost sancţionaţi fiecare cu câte 3.000 de lei. Doctoriţa de la Primiri Urgenţe a mai fost cercetată în urmă cu zece ani pentru malpraxis.
Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul chirurg de la spitalul din Târgu Jiu a explicat refuzul de a opera copilul.
„Ca medic, cu ani de experiență, cu mii de cazuri ajung în situaţia să mă întreb:
– să îl operez, depăşindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate şi că nu l-am trimis la spital cu medici de chirurgie infantilă?
– să solicit transferul pacientului către spitalul cu medici de chirurgie infantilă, sperând să-i cresc şansele la viaţă?
Am ales a doua variantă”, a scris el.
Bianca, sora băiatului, a povestit pentru Digi24, momentele de groază prin care a trebuit să treacă la Spitalul din Târgu Jiu.
Pe doctorul Neagu l-am implorat acolo când am fost cu copilul, după ce făcuse criza, l-am implorat domnul doctor «Vă rog frumos, băgați-mi copilul în operație, operați-mi copilul, vă rog eu frumos». Dar când a văzut copilul, a zis din start că nu e de competența lui. Era o asistentă acolo care plângea. Se ducea și se pitula și plângea și parcă îmi spunea din ochi «Ia copilul, fă ceva că aici moare».
„Ei erau siguri că băiatul moare dacă nu mi-l operează. Pur și simplu s-au uitat la el, nu au făcut nimic”, a dezvăluit Bianca.
Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu a declarat că băiatul nu a avut norocul „să aibă părinți influenți” care să intervină și să dea un telefon.
„Acel copil nu a avut șansa pe care poate copiii unora dintre noi o au, să aibă părinți influenți, să aibă oameni care să poată să pună de îndată mâna pe telefon. Sunt șocat de tot ceea ce s-a întâmplat”, a spus Marcel Romanescu, conform Adevarul.
Iuliu Torje, medic anestezist în Germania, a postat un mesaj pe Facebook în care vorbeește despre lipsurile din sistem, dar și despre frica doctorilor de a acționa cu „sabia deasupra capului”. Totodată, Torje afirmă că tocmai aceste lucruri sunt răspunsul la întrebarea: „De ce am plecat din România?”.
„Tragedia din Târgu Jiu, unde un tânăr de 16 ani și-a pierdut viața, cel mai probabil din cauza unui șoc septic provocat de o peritonită, ridică din nou un semnal de alarmă care ar trebui să răsune în întreaga noastră societate. Încă o viață pierdută în mod absurd, într-un sistem în care, în loc să existe protecție și sprijin pentru medicii care intervin cu curaj, se instalează frica de a acționa”, arată medicul, conform Libertatea.
Iuliu Torje afirmă că această teamă, această „medicină ultradefensivă”, nu este o problemă nouă, iar medicii preferă să se limiteze strict la competențele lor deoarece le este frică de consecințe.
„Medicii ezită să acționeze, se limitează strict la competențele lor, chiar și în situații critice, deoarece teama de repercusiuni legale îi paralizează, deși în Codul penal există prevederi care disculpă intervenția urgentă, chiar și atunci când depășește competențele unui medic, atunci când este o situație de absolută urgență. Dar câtă valoare are această prevedere, când, în practică, un medic simte constant sabia deasupra capului?”, spune Torje.
În opinia acestuia, cel mai grav lucru este că, în asemenea situații, un medic trebuie să răspundă la o întrebare mult mai grea, una de conștiință.
„Dacă un copil își pierde viața, iar tu, ca profesionist, ai respectat normele și ești „safe” din punct de vedere legal, dar în sinea ta știi că ai fi putut să faci mai mult… poți să mai pui capul pe pernă noaptea? Să trăiești cu gândul că „siguranța legală” a costat, de fapt, o viață? Eu, personal, nu aș putea. Și nu cred că este un gând care să lase pe cineva indiferent”, spune doctorul.