Cum au reușit doi soți din Cluj, care s-au mutat la țară, să construiască un „cartier” idilic de căsuțe din lemn

Updated on noiembrie 10, 2024 Cum au reușit doi soți din Cluj, care s-au mutat la țară, să construiască un „cartier” idilic de căsuțe din lemn 1

Soții Roxana și Florin Vale au reușit, în ultimii ani, să aducă festivalurile de muzică și evenimentele culturale în viața locuitorilor și turiștilor din satul Breb, poate unul dintre cele mai „instagramabile” locuri din Maramureșul de astăzi. Oamenii îi știu drept „familia cu Casa din Vale”, un „cartier” idilic format din căsuțe tradiționale de lemn, presărate de-a lungul unei străduțe unde, în urmă cu zece ani, nu treceau decât tractoare.

Totul a început în 2015, când cei doi locuiau în Cluj-Napoca. Ea avea un atelier de design vestimentar, iar el lucra într-o corporație. Aveau amandoi un pic peste 30 de ani și credeau că și-au găsit locul acolo. Asta până când au descoperit satul maramureșean Breb.

În ultimii ani, familia lor s-a mărit cu două fetițe, Iza de 6 ani și Nina de 8 ani, care se bucură de o copilărie în armonie cu natura, și cu nouă căsuțe, unele restaurate, altele construite de la zero.

„Noi locuiam de mulți ani în Cluj, unde credeam ca ne-am stabilit, că ne-am găsit locul, asta până când am descoperit satul Breb, în 2015. Eu aveam un mic atelier de design vestimentar, un proiect de streetwear, iar Florin lucra într-o multinațională.”, povestește Roxana pentru antena3.ro.

„A fost dorința lui Florin să salveze, să restaureze și să renoveze o casă de lemn cu arhitectură tradițională maramureșeană, iar eu m-am alăturat cu entuziasm. Florin e născut în Baia Mare și adesea trecea pe lângă Breb și chiar se oprea să se bucure de panorama spectaculoasă de pe coastă. Dar niciodată nu și-a imaginat că va ajunge să locuiască acolo, alături de familie.

Cum au reușit doi soți din Cluj, care s-au mutat la țară, să construiască un „cartier” idilic de căsuțe din lemn 2

Foarte pe scurt, după o investiție eșuată într-un teren achiziționat în Săpânța pentru a ne începe proiectul, “grație ” vânzătorului de rea credință care ne vânduse un teren străbătut de o magistrală de gaz, Florin a găsit un anunț pe internet pentru un teren de vânzare în “acel” sat pe care îl privea de pe drum. Eu eram în Cluj, mi-a trimis o poză și am știut atunci amândoi că acela este un loc special, locul nostru. Au urmat excursii la Breb, unde am explorat satul, am cunoscut oamenii, în calitate de turiști, iar mai apoi am început demersurile pentru strămutarea și renovarea primei case, Casa din Vale.”, a împărtășit Roxana.

„Breb are acum un festival (Fest-in-Vale), dar este satul din Maramureș cu cele mai multe case vechi de lemn. La Breb vine caravana filmelor TIFF, la Casa din Vale, dar localnicii merg în port popular duminica, la slujba, și țin toate sărbătorile religioase. Breb se mișcă, avansează, dar în același timp pare blocat în timp.

Breb a fost vizitat cu ani în urmă de către Regele Charles, iar acum fundația patronată de el are doua case în centrul satului. Breb este un mister și întotdeauna am spus ca are ceva magic.” a mai spus ea.

Cum au reușit doi soți din Cluj, care s-au mutat la țară, să construiască un „cartier” idilic de căsuțe din lemn 3

Roxana a trecut în revistă cele nouă căsuțe și a descris modul în care fiecare a prins contur, treptat, pe parcursul ultimilor ani.

  • În total sunt 9 case, cu tot cu cea în care locuim noi, căsuța noastră de lemn vechi, de lângă marele nuc.
  • Toate casele sunt aduse din Breb, mai puțin Casa Faină care a fost adusă de la 50 km depărtare, din satul Rozavlea.
  • Casa din Vale am finalizat-o în decembrie 2016 și a început sa primească oaspeți de pretutindeni din lume, apoi a crescut-o pe Casa Faină, “sora mai mica”.
  • Cele două case au crescut mai apoi Șura lu Costan, cea care ne-a fost nouă prima casă în care am locuit trei luni când ne-am mutat în Breb, alături de Nina, care avea doar 10 luni pe atunci.
  • A urmat Casa Călina, în care am locuit alte 7 luni, o casă care emana o energie foarte bună, ca mai apoi sa ne mutam în casa în care locuim și azi.
  • În continuare, Florin și echipa de meșteri din sat, (pentru că a învățat de la ei să lucreze cu casele din lemn vechi și a contribuit activ la toate casele noastre) au refăcut Casa cu Dor, o casa căreia i-am purtat dorul, dar ne luaserăm gândul de la ea. Însă, după ceva timp, am reușit s-o cumpărăm
  • Apoi a fost Casa Nouă, singura noastră casa din lemn nou, dar care păstrează arhitectura specifica zonei, pentru ca intenția noastră a fost, poate, să dăm un restart, un exemplu că este posibil să construiești o casă cu arhitectură tradițională maramureșeană și din lemn nou, de la zero
  • A urmat Casa cu Drag, la care chiar s-a lucrat cu drag și cu spor
  • Apoi Biblioteca, un spațiu care ne place tare mult, unde ne întâlnim cu prieteni la un pahar de vin și-o poveste, unde au artiștii de la Fest-in-Vale un fel de backstage, unde ținem petrecerile de Revelion, unde Florin pictează și eu croiesc hainele, unde facem colaje cu fetele noastre, unde stam lângă sobă și ne jucam cu Whoabi, cățelușa noastră iubită
  • În acest „mini satuc” am inclus și două scene: cea mică, din Grădină Culturală, și cea mare, pentru concerte din Grădina MagicLandBreb.
Advertisements
error: Content is protected !!