Universitatea Cluj este surpriza acestui tur de campionat. În vreme ce CFR Cluj, FCSB, Rapid sau Universitatea Craiova au pus la bătaie milioane de euro pentru transferuri, 8 echipe din Superliga, printre care și U Cluj, au ales să nu cheltuiască niciun ban pentru aducerea de jucători.
Dacă la echipele mari și cu dare de mână încă se dă vina pe neomogenitatea echipei, ardelenii demonstrează că această scuză nu are fundament. U Cluj are o singură înfrângere în 14 partide din Superliga, în condițiile în care a adus în această vară nu mai puțin de 17 jucători noi. Cu excepția lui Vladislav Blănuță, împrumutat de la FCU Craiova, gratuit, toți ceilalți sunt fotbaliști veniți din postura de jucători liberi de contract, informează adevarul.ro.
Portarul Moldovan, fundașii Cristea, Boboc, Lasure, der Werff și A. Ștefan, mijlocașii Ovidiu Popescu, Rață, Oaidă, Codrea și Șfaiț și atacanții Blănuță, Thiam, Berto, Miranyan, Tchassem și Bettaieb sunt jucătorii care au intrat la începutul sezonului sub comanda lui Neluțu Sabău.
Iar antrenorul „șepcilor roșii“ a știut să-i strunească și să-i motiveze, să completeze echipa cu tineri crescuți în curtea proprie, astfel că aceștia au ajuns campioni de toamnă în condițiile în care nicio echipă nu s-a bătut pe ei, ba chiar unii au fost goniți de cluburile de care aparțineau.
Strategia celor de la Universitatea nu e nouă. Ultima dată când ardelenii au plătit pentru un jucător s-a întâmplat în urmă cu mai bine de 5 ani, când Daniel Pîrvulescu era luat de la Pandurii Tg. Jiu în schimbul unei sume infime, de 10.000 de euro.
4,65 milioane de euro a cheltuit FCSB pe transferuri la începutul sezonului. Campioana e urmată la mică distanță de CFR Cluj, cu 3 milioane de euro.
Antrenorul „șepcilor roșii” a început să viseze tot mai mult la câștigarea trofeului. „Moțul” speră ca la finalul acestui sezon U Cluj să ridice titlul de campioană.
„Vreau să-i felicit pe toți cei care au contribuit la această performanță. Să conduci detașat, să faci 30 de puncte… eu cred că acești jucători merită lăudați. Lumea i-a lăudat foarte mult, dar vreau să-i felicit. E o performanță deosebită pentru noi. De aici încolo începe un alt obiectiv, să facem ce putem cât mai rapid pentru a ne califica în play-off. Acesta este obiectivul.
(n.r – despre meciul cu Farul) Am fost destul de crispați, de încordați, nu am găsit soluțiile cele mai bune. Puteam să facem 2-0 sau 3-0. Mi-era teamă să nu facem o greșeală și chiar așa s-a întâmplat, iar Alibec a marcat.
Farul ne-a pus în dificultate pe posesie, dar eu cred că per total am fost echipa care a controlat jocul, în special în a doua repriză, când am avut situații care puteau fi ocazii foarte, foarte mari. Am fost neinspirați, poate am avut și presiune.
Cum să se vadă fotbalul românesc de pe locul 1? Eu sunt foarte mulțumit. Știți ce înseamnă pentru mine această responsabilitate, cât mă încarc și cât îmi doresc ca spectatorii să nu fie dezamăgiți. Eu sunt fericiți pentru fericirea lor. Le-am dat această bucurie de moment, o satisfacție.
Avem o obligație mare să nu-i facem să fie dezamăgiți și trebuie să continuăm. Nu trebuie să ne mulțumim, dar nici nu vreau să mă concentrez pe lucrurile negative.
U Cluj campioană? Ar fi ceva foarte, foarte frumos, foarte deosebit. Să vezi suporterii noștri că își satisfac această mândrie, această legătură între ei și club… satisfacția ar fi extraordinară. Să vezi echipa ta de suflet că este campioană cred că ar fi un lucru extraordinar.
(n.r – despre faptul că U Cluj nu a câștigat niciodată titlul) Este o răspundere mare pe umerii mei și îmi doresc foarte mult să le fac această bucurie. Cred că și jucătorii gândesc la fel.
(n.r – despre posibilitatea de a câștiga titlul) Este foarte greu să anticipez, sunt multe lucruri neprevăzute. Îți trebuie echilibru. Încă nu știm cum vor reacționa jucătorii atunci când lucrurile nu merg așa cum ne-am dori, când nu ai realizări, poate pierzi… nu știm cum vom reacționa.
Deocamdată a fost prea frumos, am avut o singură înfrângere. Satisfacția mea e că suntem pe merit pe primul loc. E adevărat, se vorbește puțin, dar nu e nicio problemă.
E și normal să se vorbească puțin. Totuși, este o diferență mare de locul 2, 6 puncte, diferență mare. Nu suntem la egalitate, la un punct sau la golaveraj. Sunt 6 puncte față de locul 2”, a spus Ioan Ovidiu Sabău, la conferința de presă.