Cercetătorii clujeni, împreună cu experți străini, au reușit să dezvolte un tip de rădăcini de floarea-soarelui care, în comparație cu cele cultivate în prezent, sunt mai robuste și mai rezistente la secetă.
Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca se pot lăuda cu o descoperire senzațională pentru viitorul agriculturii. Ei au reușit, împreună cu experți din Belgia, Germania și Polonia, să dezvolte rădăcini de floarea-soarelui mai robuste și mai rezistente la secetă decât cele cultivate în prezent.
Descoperirea a fost făcută în cadrul unui proiect de cercetare derulat în perioada 2021 – 2024. Echipa USAMV Cluj-Napoca din acest proiect a fost formată din cercetători și studenți.
Coordonatorul proiectului din partea USAMV Cluj-Napoca, Adriana Aurori, explică modul în care au fost obținute rezultatele ”foarte încurajatoare”. ”Floarea-soarelui este o specie la care acest tip de experiment este greu de aplicat, deoarece la nivel de laborator cultivarea florii-soarelui este foarte dificilă. Cu toate acestea, pornind de la o metodă existentă stabilită în SUA de către Parks și Yordanov în 2020, am optimizat și am adus la un nivel foarte bun acest sistem modificat de inducție mediat de rizobi.
Rizobia a avut o capacitate de creștere foarte bună, astfel încât a crescut de două până la trei ori mai bine decât rizobia normală. În plus, acești portaltoi sunt pe deplin funcționali, plantele crescând și fructificând foarte bine. Rezultatele sunt foarte încurajatoare pentru studii ulterioare. Biotehnologia plantelor ar putea contribui la îmbunătățirea toleranței floarea-soarelui la secetă.
Cu rezultatele acestui proiect, putem vedea o cale de îmbunătățire a fondului genetic al florii-soarelui în acest sens”, a declarat ea.