Cât ține salamul fără aditivi. Sorin Minea: „Nu-l mâncați pentru că e o carne fiartă”

Updated on octombrie 29, 2024 Cât ține salamul fără aditivi. Sorin Minea: „Nu-l mâncați pentru că e o carne fiartă” 1

Salamul este, poate, printre cele mai consumate produse alimentare, iar Sorin Minea, președintele sindicatului Romalimenta, a vorbit despre despre utilizarea aditivilor și a metodelor de conservare.

Sorin Minea a vorbit despre introducerea monoglutamatului și a aromelor în produsele alimentare în anii ’95-’96. La vremea aceea, el a privit cu scepticism aceste ingrediente, susținând că nu vor avea succes pe piață, din cauza gustului dulceag neplăcut, în contrast cu produsele sărate românești.

„Eram în anii ’95-’96, venise o firmă din afară și erau primii care băgaseră monoglutamatul în produs și niște arome. Și le-am spus: „Nu o să vindeți niciodată, e dulceag, e scârbos. Eu sunt obișnuit cu produsele sărate, românești”. Se uita la mine și mi-a spus: „În 10 ani, ale tale vor pica. Astea, niciodată, pentru că asta e tendința.”

S-a redus sarea că sarea e periculoasă. Sarea e conservant, alt conservant e zahărul. Dacă reduci sarea, pui zahăr. O pastramă nesărată nu are cum să reziste. Când vezi și termenul de valabilitate și lipsa de sare, te miri că s-au băgat aditivi? Păi altfel cum poate să reziste?”, a spus Sorin Minea pentru dcnews.ro.

Întrebat cât timp poate rezista salamul fără aditivi, Sorin Minea a răspuns că un produs fără aditivi este, de fapt, carne fiartă și oamenii nu ar fi dornici să-l consume. El a explicat că, la țară, salamul este afumat, sărat și uscat, iar sarea și fumul acționează ca și conservanți.

„Un produs în care nu ai băgat nimic, în primul rând, nu-l mâncați pentru că e o carne fiartă. Am încercat să fac de vreo două ori, e un dezastru.”, a spus Sorin Minea.

„La țară, salamul nu are niciun aditiv.”, a spus Val Vâlcu.
„Îl afumă. Bagă sare zdravănă, îl usucă și îl afumă la fum.”, a spus Sorin Minea.
„Deci, practic, conservantul lui e sarea.”, a completat Val Vâlcu.
„E sarea, e fumul care e un conservant, dar noi fugim și de fum că e cancerigen.”, a spus Sorin Minea.

Advertisements
error: Content is protected !!