Cluj. Se construiește un nou cartier rezidențial, cu peste 100 de construcții pe aproape 10 hectare

Updated on octombrie 24, 2024 Cluj. Se construiește un nou cartier rezidențial, cu peste 100 de construcții pe aproape 10 hectare 1

Clujul se îmbogățește cu un nou cartier de vile. Conform documentației, majoritatea loturilor sunt destinate construirii de case cu parter și etaj sau parter și mansardă, însă există și câteva parcele pe care ar urma să se ridice imobile cu două etaje și mansardă, potrivit media9.

Proiectul de pe strada Odobești va cuprinde 133 de loturi destinate construcțiilor de locuințe individuale și semicolective, care vor fi construite pe o suprafață de 95.137,82 mp.
Crearea unui ansamblu rezidențial de densitate mică, care va avea și spații verzi și facilități moderne pentru circulația auto și pietonală, sunt printre principalele obiective ale acestui proiect. Aproximativ 64,27% din teren este destinat construcțiilor de locuințe, în timp ce 9,48% va fi ocupat de spații verzi accesibile publicului.

Proiectul prevede, de asemenea, modernizarea și extinderea străzii Odobești, o arteră principală de acces în zonă, care va fi lărgită la un profil de 16 metri, mai notează sursa citată anterior.

Proiectul cuprinde, din punct de vedere al infrastructurii, rezolvarea problemelor legate de trotuarele inexistente și drumurile subdimensionate. Planul mai cuprinde și amenajarea unor parcări și drumuri adecvate în conformitate cu construcția care ar urma să apară.

Ce cartiere din Cluj găzduiesc pe cei mai bine plătiți locuitori?
Un studiu coordonat de sociologul Valentin Rațiu arată care este media veniturilor nete ale gospodăriilor din Cluj, în funcție de cartiere/zone. Potrivit graficului publicat pe Facebook, în cartierul Făget locuiesc clujenii cu cele mai mari venituri lunare, cu media de 12.800 lei/lună. Locul al doilea este ocupat de cartierul Andrei Mureșanu, cu 12.250 lei, urmat de Borhnanci, cu 11.256 lei, scrie viaclujtv.ro

„Avem, pe de o parte, cartiere precum Făget, Andrei Mureșanu, Borhanci, sau Sopor, poziționate în partea sudică a orașului, ale căror venituri nete per gospodărie variază între 12.800 RON și 11.250 RON, în timp ce la polul opus se află cartiere precum Bulgaria, Someșeni, Grigorescu, sau Dâmbul Rotund, poziționate în partea nordică a orașului, unde veniturile variază între 4144 RON și 5711 RON / gospodărie”, arată Valentin Rațiu, coordonatorul studiului Active Research.

Clujul, oraș polarizat economic
„Mai mult decât atât, dacă este să ne uităm exclusiv la extremele celor doi poli – cartierele Făget și Bulgaria -, vom observa că intre ele există o discrepanță uriașă: locuitorii din Făget au venituri de aproximativ 3 ori mai mari decât cei din Cartierul Bulgaria!

Excepția zonei este dată de Cartierul Iris (7632 RON), care, conform cercetării, este singurul cartier din Cluj-Napoca unde media veniturilor nete ale gospodăriilor se situează între 7.000 și 8.000 RON, și care a cunoscut în ultimii ani un amplu proces de gentrificare”, mai arată Valentin Rațiu.

Aflăm din această analiză alte două aspecte. Faptul că media veniturilor nete ale gospodăriilor din municipiul Cluj-Napoca depășește media națională și că „dormitorul Clujului” Florești, Baciu și Apahida depășesc o bună parte din cartierele clujene.

Totodată, analiza datelor a relevat faptul că media veniturilor nete ale gospodăriilor din Cluj-Napoca este de 8.047 RON, acesta aflându-se deasupra mediei naționale, care, conform Institutului Național de Statistică, e de 6.644 RON / gospodărie.

Advertisements
error: Content is protected !!