Profesorul Radu Stan a murit brusc în timpul unei ore de curs. Acesta ar fi acuzat o înțepătură în ceafă, ca de insectă

Updated on octombrie 18, 2024 Profesorul Radu Stan a murit brusc în timpul unei ore de curs. Acesta ar fi acuzat o înțepătură în ceafă, ca de insectă 1

Radu Stan, dirijor și violonist cunoscut în lumea muzicii clasice, a murit brusc în timp ce se afla la serviciu. Profesorul, care preda la Liceul de Arte „Sigismund Toduța” din Deva,, județul Hunedoara, a căzut din picioare fără suflare în timpul unei pauze dintre cursuri.

Din primele informații, profesorul ar fi acuzat o înțepătură în ceafă, ca de insectă. La scurt timp, acestuia i s-a făcut rău, rugându-și colegii să cheme o Ambulanță. Până la ajungerea acesteia însă, artistul s-a prăbușit. Cadrele medicale nu au mai putut face nimic în cazul lui, decât să constate decesul, informează fanatik.ro.

Radu Stan și-a început parcursul artistic mai întâi ca violonist. A devenit apoi dirijor, participând la sute de concerte în România, Spania și multe alte țări din Europa. El a performat inclusiv în fața Reginei Elisabeta a Marii Britanii.

A absolvit Liceul de Arte din Deja, apoi a studiat, timp de 12 ani, vioară și pian. A învățat și tainele dirijatului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca fiind discipolul unor mari artiști, printre care Petre Sbârcea – ce l-a avut ca profesor pe marele Sergiu Celibidache -, Eduard Terenyi și Cornel Țăranu.

După absolvirea studiilor superioare a plecat la Constanța unde a obținut singurul post de dirijor disponibil la acea vreme. În 2007 a plecat în Spania alături de vioara sa și a locuit acolo timp de șase ani, timp în care a participat la peste 600 de concerte.

După revenirea în România, Radu Stan a devenit profesor, instruind numeroase generații de muzicieni în formare.

Elevii și colegii lui Radu Stan au fost șocați de vestea morții bruște a acestuia și au transmis mesaje de regret și condoleanțe familiei.

„Cu mare durere în suflet trebuie să vă anunţ ca Radu Stan, colegul nostru, a murit. Sunt convinsă ca toți veți dori să fim uniți și să-i sprijinim familia în zilele următoare. (…) Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!”, este unul dintre mesajele apărute pe grupul cadrelor didactice de la „Arte”.

error: Content is protected !!