Updated on octombrie 12, 2024
Probleme tot mai mari pentru angajatori în găsirea de oameni dispuși să lucreze. Cei care vor să se angajeze au pretenții salariale mari care nu pot fi acceptate de angajatori. Cer cu 30% mai mulţi bani decât oferă angajatorii, un program cât mai flexibil şi colegi înţelegători. Tinerii sunt mai selectivi decât seniorii, iar patronii fac eforturi pentru a-i putea atrage cu diferite beneficii.
Specialiştii susţin că asistăm la cele mai mari discrepanţe de pe piaţa muncii de după pandemie între dorinţele celor care doresc să se angajeze şi oferta patronilor.
„În primul rând să poată acoperi costurile de a trăi, o chirie şi un trai decent. O sumă foarte bună de început mă gândesc că ar fi undeva între 5.000 – 6.000 ron”, a declarat un tânăr, conform Observator Tv. „Un mediu de lucru plăcut, unde te duci cu drag, colectivul poate de multe ori nu găseşti ce ţi se potriveşte, tot timpul eşti într-o căutare, să-ţi găseşti menirea”, adaugă o tânără.
Diferenţele cele mai mari se observă în domenii precum sănătate, financiar, management sau call-center. De exemplu, pentru poziţia de manager de magazin candidaţii cer acum aproximativ 1.800 de euro, iar angajatorii sunt pregătiţi să dea între 1.200 şi 1.600 de euro. Astfel, se creează un decalaj de peste 30%.
Scumpirile şi dorinţa de stabilitate sunt principalele motive pentru care angajaţii români se gândesc de două ori înainte de a semna un contract nou de muncă.
„Un candidat pentru a face o schimbare în cartieră va solicita un salariu cu 20-30% mai mare pentru că un job presupune incertitudine, nesiguranţă şi atunci este normal să aibă această nevoie de a compensa nesigranţa printr-un venit suficient de mare încât să se simtă mai liniştit„, a declarat Oana Datki, specialist HR.
„Vorbim totuşi de inflaţie, de un an în care măririle salariale nu au venit aşa cum au venit în anii anteriori”, explică Ana Vişan, director marketing platformă de recrutare.
La începutul lunii octombrie, piața muncii din România rămâne activă și dinamică, cu aproximativ 26.000 de joburi disponibile pe platforma bestjobs și peste 40.000 de aplicări zilnice la joburile active.
Cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt în sectoarele de retail, financiar/contabilitate, inginerie, producție/logistică și management, care au înregistrat o cerere constantă atât din partea angajatorilor, cât și a candidaților. Geografic, București și Ilfov domină piața, cu 31% din totalul ofertelor de joburi, urmate de județele Timiș, Brașov, Cluj și Prahova, regiuni unde industria și serviciile continuă să se dezvolte iar oferta de muncă este una variată.
Pentru un Contabil cu peste 2 ani de experiență, salariul dorit variază între 1.400 și 1.500 de euro, însă ofertele din piață sunt între 850 și 1.100 de euro, ceea ce indică o diferență considerabilă. În cazul unui rol de Lucrător comercial, așteptările salariale se situează între 750 și 900 de euro, în timp ce salariile oferite pornesc de la 600 de euro, rezultând o diferență de aproximativ 28%. De asemenea, pentru un Agent de vânzări prin telefon, așteptările sunt de aproximativ 700 de euro, în timp ce ofertele din piață variază între 500 și 700 de euro, reflectând o discrepanță de 14%, scrie romaniatv.net.
În domeniul medical, salariile oferite pentru poziția de Asistent medical generalist sunt cu 26% mai mici decât așteptările candidaților. Pe de altă parte, pentru joburile de nivel entry, cum ar fi cel de Casier, diferențele sunt mai mici, salariile oferite fiind cu doar 7% sub nivelul dorit de candidați.
Pe bestjobs, candidații au trimis cele mai multe aplicări din ultima lună în retail (270.000), financiar/contabilitate (124.000), IT/telecom (98.000), administrativ (71.000) și call center/suport clienți (62.000), evidențiind interesul pentru sectoarele cu cerere constantă de forță de muncă. De asemenea, căutările cele mai frecvente au fost pentru termeni precum șofer (33.500 de căutări), remote (30.000), ingineri (29.000), asistent medical( 22.500), resurse umane (20.000) și manager (18.000).