Dragoș Pătraru a analizat ketchup-urile din supermaketurile de la noi pentru a afla care este cel mai sănătos.
„Ultimul, dar nu cel din urmă, este Kapitan Deroniko de la Deroni. Ketchup de 340 de grame, Fabrica de Conserve Deroni Stara Zagora, din Bulgaria. Distribuit de Balkanica Distral la noi, desen frumos cu băiețel îmbrăcat în supererou, avem pe ambalaj mențiunea că nu conține conservanți, avem 100% ingrediente naturale, pe spate avem și o mențiune că e fără agenți de îngroșare, îmi place foarte tare sticla.
Ingrediente: piure din roșii (224 g de roșii în 100 g de produs finit), piure din morcovi, piure din ardei grași, apă, zahăr, sare, oțet de mere, condimente naturale (leuștean, frunze de dafin). Avem totuși 18 grame de carbohidrați, 2,8 grame de proteine, 1,45 grame sare. Pare ceva mai curat produsul, tot are zahăr adăugat”, explică Dragoș Pătraru, citat de gandul.ro.
Dragoș Pătraru a făcut un experiment, a turnat 100 grame ketchup într-un castron, pentru a vorbi despre cât ar trebui să consumăm, de fapt: „Am făcut o chestie, folosind cântarul. La o pizza, un copil normal halește suta de grame lejer, mai ales dacă are pizza cu nu știu ce blat, brânzică și un adult la fel. La 100 g ketchup avem 20 g zahăr. Asta înseamnă enorm. Un copil ia azi din toate alimentele ultraprocesate foarte mult zahăr. O rețetă sigură pentru kilograme în plus, diabet de tip 2, obezitate și celelalte care vin”.
„Chiar dacă unele variante nu cred că au văzut vreodată roșie, trebuie să plecăm de la roșii, de la tomate. Există trei denumiri științifice acceptate. Lico persicum esculentum, solanum lico persicum și lico persicum licopersicum”, spune Pătraru.
„Nu ne băgăm noi în războiul botaniștilor. Familia nu este ea a curcubitaceelor, este solanacee, nu vă bateți căpșorul prea tare… Dar am punctat ca să știți că roșiile sunt surori de cruce, cu ardeii, vinetele, mătrăguna, tutunul”.