Updated on septembrie 30, 2024 Drumarii intervin pentru prima dată în această toamnă pentru deszăpezirea DN7C – Transfăgărăşan. Ninge și în Rarău, pe Transalpina și în Maramureș.
„Intervenim pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire pe DN7C Transfăgărăşan. Vă rugăm să circulaţi cu prudenţă în zonele montane şi ţineţi cont de condiţiile meteo la planificarea deplasărilor!”, au transmis cei de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov, pe pagina de socializare.
Accesul la Bâlea Lac se poate face în această perioadă pe Transfăgărăşan sau cu telecabina, dacă sunt favorabile condiţiile meteo.
Meteoplus: Hotel Alpin Rarău ❄️ 30 septembrie 2024, Bucovina
Ninge în Maramureș. Stratul de zăpadă s-a depus în Munții Rodnei
Dacă ieri mai mulți turiști au căpătat un bronz ca în plină vară atât timp cât au escaladat vârful Pietrosul, la orele serii, la stația meteo Iezer s-a așternut un strat alb de zăpadă, scrie emaramures.ro
Ninge și pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina. Lucrătorii de la Drumurile Naționale au acționat cu utilaje de deszăpezire.
Vremea va deveni rece, spune ANM în prognoza valabilă de luni dimineață până marți dimineață. În jumătatea de est a țării vor fi înnorări și temporar va ploua. În Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei vor fi averse, iar mai ales prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.
Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h. În Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini în general de peste 1700 m, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h. În restul teritoriului cerul va fi variabil și doar izolat va ploua slab. Intensificări ale vântului vor mai fi și în vestul și sud-vestul țării, cu rafale în general de 45…55 km/h.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 10 și 19 de grade, iar cele minime se vor situa între 1 și 12 grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral. Dimineața și noaptea, pe suprafețe mici se va semnala ceață, conform hotnews.ro.
Peste 5.400 de persoane, evacuate din cauza ploilor abundente
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunţă că s-a intervenit, din cauza efectelor vremii, în 90 de localităţi din 27 de judeţe, unde copaci şi stâlpi doborâţi de vânt au avariat 11 maşini şi două case.
„În data de 29 septembrie, în intervalul orar 07:00 – 24:00, în contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, echipajele operative au acţionat în 90 de localităţi din 27 de judeţe (AR, AG, BC, BT, BR, BV, BZ, CJ, CT, CV, DB, GL, GR, HD, IL, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, TM, TL, VL, VS şi VN) şi Municipiul Bucureşti pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea”, a transmis IGSU, potrivit libertatea.ro.
Din cauza ploilor abundente, salvatorii au intervenit pentru evacuarea apei din 10 case, 14 curţi, șase beciuri, trei subsoluri de bloc, o instituţie publică, un depozit operator economic şi 11 străzi, potrivit sursei citate.
De asemenea, din cauza vântului puternic, pompierii au acţionat pentru degajarea a 45 de copaci şi doi stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil, care au avariat 11 autovehicule şi două imobile.
„În ceea ce priveşte circulaţia rutieră, pe drumurile naţionale DN 11/BC şi DN 3/IF şi drumurile judeţene DJ 248A/IS şi DJ 687/HD, s-a circulat cu dificultate din cauza apei acumulate pe carosabil. De asemenea, circulaţia feroviară a fost temporar oprită pe secţia de cale ferată nr. 202 între localitatea Simeria/HD şi localitatea Petroşani/HD din cauza unui copac căzut pe linia de contact”, a mai transmis sursa citată.
Până la miezul nopţii de duminică spre luni, au fost evacuate 5.438 persoane din 28 localităţi din patru judeţe, astfel:
judeţul Galați: 5.361 persoane din 23 localităţi (Bălăbăneşti, Băneasa, Bereşti, Bereşti-Meria, Corn, Corod, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Voda, Drăguşeni, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Smulţi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu şi Valea Mărului), iar alte 467 de persoane au refuzat evacuarea;
judeţul Vaslui: 60 de persoane din trei localităţi (Griviţa, Murgeni şi Vinderei);
judeţul Brașov: șase persoane dintr-o localitate (Budila);
judeţul Argeș: 11 persoane dintr-o localitate (Lereşti).