Meteorolog ANM: ”Ciclonul Ashley nu a existat, nu există. Nu este cazul. Acesta încă nu s-a născut”

Updated on septembrie 30, 2024 Meteorolog ANM: ”Ciclonul Ashley nu a existat, nu există. Nu este cazul. Acesta încă nu s-a născut” 1

Derută în lumea meteorologilor după ce ciclonul Ashley s-a dovedit a fi o ploaie de toamnă. Meteorologul de serviciu Meda Andrei spune că ”ciclonul Ashley” nu a existat niciodată.

Ashley nu a existat, nu există! Este vorba de un nume pe care ar putea să-l ia un ciclon dinspre Oceanul Atlantic dacă va îndeplini niște condiții. Adică intensificări ale vântului de peste 100km/h precipitații abundente. Nu este cazul! Acesta încă nu s-a născut, dar la un moment dat, când se va naște, este primul pe listă.

Iar ceea ce se întâmplă la noi în țară, cu mâna pe suflet, ca să zic așa, o spun, nu are nicio legătură cu un astfel de ciclon. Dar, la noi în țară – și nu numai – plouă atunci când există un ciclon și nu plouă atunci când este un anticiclon. Deci mai tot timpul pe continentul european sunt cicloni și anticiclon. Când sunt mai slabi, plouă mai puțin. Când sunt mai intenși plouă mai mult.”, a declarat meteorologul Meda Andrei pentru Pro Tv.

Claudia Nițoi, PRO TV: Și când ar putea să apară ciclonul de care ne temem?
Meda Andrei, ANM: ”Nu există o prognoză încă în acest sens și nu ne afectează, nu are legătură cu noi. Deci în viitorul apropiat nu avem nicio treabă cu un ciclon care ar putea să fie denumit la un moment dat Ashley.”

Aproape 5500 de persoane evacuate
Un prim bilanț al experților de la Inspectoratul pentru situații de urgentă anunţă că, până la miezul nopții, au fost evacuate 5400 de persoane din 28 de localități aflate în 4 județe, scrie tvrinfo.ro.

Totuși, efecte ale vremii s-au înregistrat în 90 de localități din 27 de județe și municipiul București, unde copaci şi stâlpi doborâţi de vânt au avariat câteva maşini şi 2 case.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localități din 29 județe (AR, AG, BC, BT, BR, BV, BZ, CL, CJ, CT, CV, DB, GL, GR, HD, IL, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, SV, TM, TL, VL, VS, VN) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curți, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituție publică, 1 depozit operator economic și 12 străzi, cât și pentru degajarea a 79 copaci și 5 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule și 2 imobile.

Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localități din județele Argeș, Brașov, Galați și Vaslui. Majoritatea provin din județul Galați, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, în județul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Brașov (localitatea Budila) 6 persoane, în Argeș (localitatea Lerești) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea.

âÎn acest interval, o situație deosebită a avut loc în județul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane (8 adulți și 3 minori) care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier.
Totodată, circulația maritimă și fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din județul Constanța și la Bara Sulina, în județul Tulcea, sunt oprite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.
La acest moment, situația la nivel național este sub control și nu sunt raportate situații deosebite.

Cu toate acestea, avertizările meteorologice rămân în vigoare și în cursul zilei de azi, sens în care vă îndemnăm să respectați recomandările autorităților pentru siguranța dumneavoastră și a familiei:

❗ În cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, sfătuim cetățenii să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.

❗În cazul vântului puternic, evitați trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.

❗ Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

error: Content is protected !!