Fabrica din Transilvania care produce zahăr românesc non-stop timp de 115 zile!

Updated on septembrie 27, 2024 Fabrica din Transilvania care produce zahăr românesc non-stop timp de 115 zile! 1

Într-un efort de a reduce dependența de importurile de zahăr și de a stimula economia locală, fabrica de zahăr Premium Luduș din județul Mureș a demarat o campanie de producție neîntreruptă.

Timp de 115 zile, angajații vor lucra în ture de 24 de ore pentru a procesa sfecla cultivată de peste 500 de fermieri români, majoritatea din Ardeal.

Cu o suprafață contractată de 8.800 de hectare, fabrica își propune să producă peste 65.000 de tone de zahăr Bod, un produs 100% românesc. Această inițiativă nu doar că va asigura piața internă cu un produs de calitate, ci va stimula și economia rurală din regiune.

Totodată, în urma prelucrării sfeclei de zahăr, vor fi obținute și cantități mari de produse secundare tip melasă și borhot. Acestea din urmă sunt materii prime utilizate foarte mult în industria alimentară, precum și în cea a furajelor pentru hrana animalelor, informează Fanatik.

Fermierii din Ungaria și-au manifestat interesul pentru cele două produse. Aceștia sunt mulțumiți de prețul competitiv, chiar și cu aceste costuri de transport.

“În acest an, în urma prelucrării sfeclei de zahăr contractate de la fermierii români, vom obține și mii de tone de melasă și borhot, pentru care căutăm parteneri interesați de contractare și achiziționare.

Avem cantități mari și am început să exportăm borhot în Ungaria, la fermele zootehnice, în condițiile în care noi îl vindem cu 15 euro/tonă, iar costul de transport este de 25 euro/tonă”, a anunțat Mihaela Neagu, proprietara Fabricii de Zahăr Premium Luduș.

“Mă surprinde foarte tare faptul că nu avem cerere în România, deoarece pentru fermierii de la noi tarife de transport sunt mult mai mici, iar ei ar avea o materie primă de calitate.

Așadar doresc să transmit un mesaj companiilor și fermierilor din România care folosesc aceste materii prime, să ne contacteze cât mai rapid.

Conform proiectelor Uniunii Europene, biocombustibilii pe bază de melasă vor fi din ce în ce mai promovaţi şi utilizaţi la scară largă, un motiv în plus să eficientizăm procesul de comercializare și utilizare la nivel național”, a mai spus Mihaela Neagu.

De când a fost achiziționarea fabrica, la începutul anului trecut, noua proprietară a făcut constant investiții pentru a o moderniza. În acest fel poate fi susținută o campanie de procesare prelungită.

Producția a crescut de aproape 3 ori, comparativ cu 2023, când au fost obținute 25.000 de tone de zahăr. Anul acesta se va ajunge la un record de procesare.

Advertisements
error: Content is protected !!