Cum au reușit mai mulți români să adune 300.000 de lei cu vouchere de reciclare a PET-urilor

Updated on septembrie 24, 2024 Cum au reușit mai mulți români să adune 300.000 de lei cu vouchere de reciclare a PET-urilor 1

Patru indivizi sunt bănuiți că au falsificat voucherele primite de la automatele pentru reciclarea ambalajelor. Cu aceste tichete false au reușit să păgubească un lanț de magazine cu 300.000 de lei.

Potrivit anchetatorilor, cei patru indivizi ar fi din București. Aceștia au reușit să pună la punct un sistem de falsificare a bonurilor SGR. Au găsit o hârtie similară cu cea a voucherelor emise de diverse magazine și au multiplicat bonurile reale.

Au scos bonuri cu o valoare cuprinsă între 20 și 50 de lei, apoi mergeau în aceste magazine și ca să nu dea nimic de bănuit cumpărau un produs ieftin și cereau contravaloarea acelor bonuri, informează stirileprotv.ro.

Din iunie până în septembrie 2024, aceștia ar fi cauzat un prejudiciu total de aproximativ 300.000 de lei, pentru că din fiecare magazin reușeau să scoată în jur de 200-300 de lei, spun anchetatorii.

În plus, ar fi încercat să aplice această fraudă și în Germania, dar acolo autoritățile aveau un sistem mai bine pus la punct de reciclare și bonurile folosite nu mai puteau fi utilizate a doua oară pentru că erau recunoscute de sistemul acelor magazine. Indivizii au fost duși la audieri și sunt cercetați pentru uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Astăzi, 24 septembrie 2024, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, pun în executare 5 mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Cercetările vizează mai multe persoane care, în perioada iulie – septembrie 2024, ar fi decontat la un lanţ de magazine de retail alimentar, în mod ilegal, vouchere SGR (sistem de garanţie–returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile) cu serii unice / coduri de bare unice / aceleaşi coduri QR, vouchere ce ar fi fost imitate prin multiplicare, inducând în eroare casierii magazinelor în cauză, întrucât ar fi prezentat aceleaşi elemente de identificare cu cele originale, cu scopul obţinerii frauduloase de sume de bani”, informează IGPR.

Românii reciclează masiv. Mircea Fechet anunţă că aproape 80% dintre recipientele puse pe piaţă au fost recuperate
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că de la 13% colectare separată, cât înregistra România înainte de implementarea sistemului de garanţie-returnare, în luna august a acestui an aproape 80% dintre recipientele reciclabile au reintrat în sistemul de recuperare şi refolosire.

Am vrut să ne îndepărtăm puţin de această cifră ruşinoasă, România avea 13% colectare separată şi vreau să vă spun cifra lunii august: 78% din recipientele puse pe piaţă în luna august au fost întoarse în sistemul garanţie-returnare. 78% este o cifră la care vă mărturisesc că eu, personal, nici nu visam”, a declarat Mircea Fechet, luni seară, la TVR Info, conform RTV.

Advertisements
error: Content is protected !!