Updated on septembrie 20, 2024
Un bărbat a avut parte de o moarte fulgerătoare în timp ce culegea mere în livadă. Un vecin a sunat la 112, când l-a văzut pe bietul om la pământ, dar nu s-a mai putut face nimic.
Bărbatul din Alba era cu un prieten la cules de mere într-o livadă din localitatea Galda de Sus. La un moment dat, i-a spus acestuia că simte că l-au înțepat viespile și s-a așezat pe iarbă. Imediat i s-a făcut rău, scrie Stirile Pro Tv.
Martor: „L-a mușcat și se freca așa după cap. Noi le zicem găuni. Am sunat la 112. Atât a zis, că un tăun din ăla l-a mușcat de după cap”
Vecină: „L-a înțepat o albină sau o viespe și a făcut șoc anafilactic și a murit. Ei au acolo o grădină cu fructe și s-a dus până acolo, la mere”.
Vecin: „A zis că l-a mușcat un găune de cap și a zis că ‘Mă doare după cap’ către prietenul celalălalt și s-a pus jos pe o dungă”.
Înțepăturile de viespi sunt foarte periculoase pentru cei care sunt alergici.
Vecin: „Depinde dacă ești alergic sau nu ești alergic. Dacă ești alergic la veninul de albină, te mușcă o albină, poți să ajungi la spital”.
Deși se suspectează că șocul anafilactic provocat de înțepătura viespii ar fi cauza morții, anchetatorii nu exclud nicio ipoteză până la finalizarea examinării medico-legale. Reacțiile alergice severe la înțepături de insecte pot fi fatale în lipsa unui tratament imediat, scrie Observator.
Cum reactionam la intepatura de albina sau viespe?
Putem reactiona in diverse moduri la intepatura de Hymenoptere:
Nici o reactie – fie suntem imunizati (exemplul cel mai tipic este cel al apicultorului), fie sistemul nostru imunitar nu s-a hotarat inca daca sa considere veninul de hymenoptere „inamic” si are nevoie de mai multe contacte sau „confruntari” cu acesta, pentru a-l incadra in aceasta categorie, scrie reginamaria.ro.
Reactie inflamatorie locala, considerata normala si situata strict in jurul intepaturii, cu durata de maxim cateva zile
Reactie locoregionala, ce afecteaza si tesuturi la distanta de locul intepaturii, pana la articulatia situata deasupra sau dedesubtul locului respectiv
Reactie sistemica sau socul anafilactic, cu aparitie rapida, la minute dupa intepatura si potential letala. Incidenta anfilaxiei este totusi foarte mica in populatia generala, sub 1% si este tipul de reactie mediata de anticorpii din clasa de imunoglobulie E (IgE).
Manifestarile socului anafilactic sunt polimorfe: prurit, eritem sau urticarie, edem la locul intepaturii si/sau la distanta, inclusiv cu localizare cu potentiala gravitate – limba si glota, cu greutate consecutiva la inghitit si respiratie; fenomene de tip rinita si conjunctivita, criza de astm, palpitatii, iar prin scaderea tensiunii arteriale si deci implicit a irigarii unor organe vitale, ameteli, vedere incetosata si colaps.
Reactie de tip „boala serului”, foarte rara si putand apare pana la maxim 21 de zile de la momentul intepaturii. Apar manifestari neurologice, renale, vasculitice sau dureri si/sau tumefieri articulare.