Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță

Updated on septembrie 17, 2024 Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță 1

În ultimii ani, pe rolul instanțelor civile au fost înregistrate tot mai des dosare prin intermediul cărora părinții au chemat în judecată școala și au cerut cu succes daune de ordinul zecilor de mii de euro pentru suferințele copiilor lor, victime ale unor accidente sau agresiuni produse în perimetrul unității de învățământ.

„Există lege de pe vremea lui Cuza, din 1865, dar nimeni nu știe în România. Atunci când se întâmplă o stricăciune, o daună, o faptă penală la școală, răspund părinții întotdeauna, pe motiv că nu și-au educat copilul, și răspunde și profesorul dacă nu demonstrează că a făcut totul ca să împiedice acel act. Cu alte cuvinte, dacă elevul aleargă pe hol, iar profesorul strigă, îi cere elevului să nu mai alerge că o să se împiedice, că o să cadă, că o să lovească pe cineva, atunci profesorul scapă de răspundere pentru că și-a exercitat autoritatea, fără rezultat însă. Atunci, copilul și părinții vor trebui să plătească daune victimei. 

Dar dacă eu, profesor, eram, de exemplu, atent la telefon în timpul orei și copiii în spatele clasei făceau skandenberg și unul îi rupe mâna altuia, atunci, pentru că eu nu am atribuție să mă joc, să stau pe Facebook sau pe Instagram în timpul orei, ci trebuie să fiu atent la elev, voi răspunde ca profesor pentru fapta săvârșită de elevul care era în supravegherea mea. În incinta școlii, copiii sunt sub așa-numita pază a profesorilor. Profesorii răspund de orice pagubă produc copiii la școală, în afară de cazul când demonstrează că au făcut tot ce au putut să împiedice acel act”, a explicat, pentru Libertatea, fostul judecător Cristi Danileț.

Magistratul a dat exemplu un caz aflat pe rolul instanțelor civile din Cluj, finalizat cu obligarea unui liceu particular să plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro părinților unei eleve care s-a accidentat în curtea unității de învățământ.

Potrivit actelor din dosar, accidentul s-a petrecut pe 5 februarie 2020, victima fiind o fetiță înscrisă la grădinița care funcționa în cadrul colegiului privat. În timp ce se afla în curtea unității de învățământ, copilul, fiind nesupravegheat de educatoare, s-a urcat pe scara toboganului, s-a dezechilibrat și a căzut. În urma accidentului, copilul și-a fracturat umărul, având nevoie de intervenție chirurgicală și de 45 de zile de îngrijiri medicale.

Faptul că eleva era nesupravegheată de către educatoare rezultă din înregistrarea video, de unde reiese că grupa la care era înscrisă aceasta era însoţită de o singură educatoare, iar la momentul la care fetița a căzut de pe scara toboganului, educatoarea nu se afla în apropierea sa, ci era în partea opusă a curţii grădiniţei, orientată cu spatele spre tobogan.

error: Content is protected !!