Cel mai longeviv profesor. La 78 de ani, profesorul de fizică Costică Costan începe cel de-al 51-lea an la catedră

Updated on septembrie 17, 2024 Cel mai longeviv profesor. La 78 de ani, profesorul de fizică Costică Costan începe cel de-al 51-lea an la catedră 1

Profesorul de fizică Costică Costan începe cel de-al 51-lea an la catedra Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava.

La 78 de ani este o figură recunoscută și respectată nu doar în școală, ci și în afara acesteia, în comunitate. Un profesor longeviv, o punte între generații, care a reușit să-și mențină viu entuziasmul pe tot parcursul decadelor de muncă.

„Sunt un om care și-a făcut datoria față de profesia sa, așa cum ar trebui să facă fiecare, cum ar fi normal. Rămân la fel de pasionat de această profesie, cu aceeași poftă de a preda și de a fi printre școlari”, a mărturisit profesorul pentru Monitorul de Suceava.

Are în cancelarie colegi care i-au fost elevi. Ba mai mult, în vara acestui an s-a pensionat una dintre fostele sale eleve, cu care a fost coleg vreme îndelungată la Colegiul „Ștefan cel Mare”.

„Chiar mă gândeam <Dacă foști elevi de-ai mei se pensionează, poate ar fi timpul să mă retrag și eu>”. Și ar fi vrut să o facă anul trecut, după exact jumătate de secol la catedră, doar că deficitul mare de profesori de la această disciplină și încă motivația pentru „a deschide minți” l-au determinat să mai rămână profesor la „Ștefan”.

În cel de-al 51-lea an la catedră, profesorul Costan predă fizica la o clasă de-a IX-a și la o clasă de a XI-a, ambele de matematică – informatică, în total șase ore pe săptămână.

Este activ, „dornic de viață”, menționând că, în ciuda vârstei, nu s-a simțit niciodată depășit, ci a încercat să se adapteze vremurilor, generațiilor.

Totuși, nu poate renunța la rigurozitatea în notare, la probitatea profesională, la simțul datoriei, astfel că încă e considerat de elevi un „prof sever”.

„La mine a fost și rămâne o pasiune. Când văd că deschid mintea elevului, e mare satisfacție. Ei, în clasa a IX-a, au un fel de ceață privitor la acest domeniu și, totodată, un nivel de cunoștințe slab la această disciplină, să fim sinceri. Încet, încet se ridică acea ceață, încep să priceapă fizica și abia în clasa a XI-a încep să o înțeleagă foarte bine.

Nu ai ce căuta în învățământ dacă nu ai pasiune, la fel și talent pedagogic, arta de a-i învăța pe alții. Sunt profesori tobă de carte de la care elevii nu înțeleg nimic, care complică lucrurile, care nu lămuresc elevul.

E un mare talent acesta și eu consider că pe măsură ce au trecut anii, m-am perfecționat, plus că am învățat mult de la colegii mei mai buni, de la prof. Țăranu, de la prof. Nesteriuc”, povestește profesorul Costan.

error: Content is protected !!