Ciclonul Boris face prăpăd. Două persoane au murit. Drumuri închise și oameni evacuați din calea apelor

Updated on septembrie 14, 2024 Ciclonul Boris face prăpăd. Două persoane au murit. Drumuri închise și oameni evacuați din calea apelor 1

Ciclonul Boris a ajuns în România și a adus ploi abundente. Nouăsprezece localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea au fost afectate deja de ciclon. Cel mai afectat este județul Galaţi unde două persoane au murit în urma unei viituri.

”Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localităţi din 8 judeţe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL şi VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 persoane (judeţul Galaţi), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curţi, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituţii publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acţionat şi pentru degajarea a 29 de copaci doborâţi de vânt şi 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate”, transmite IGSU, potrivit adevarul.ro.

În județul Galați, situația a fost deosebit de gravă. În localitățile Pechea și Grivița, viiturile formate în urma cantităților masive de precipitații au surprins peste 40 de persoane în locuințele lor, fiind necesară intervenția pompierilor pentru salvarea și evacuarea acestora. Din păcate, două persoane au fost găsite decedate, iar echipele de intervenție continuă să acționeze în zonă pentru a limita pagubele și a proteja populația.

„Inspectoratul de Poliție Județean Galați informează că, în urma precipitațiilor abundente din noaptea precedentă, județul Galați se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localități și au dus la blocarea temporară a unor drumuri județene și naționale.

În acest moment, următoarele porțiuni de drumuri sunt închise traficului:

DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu;
DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri;
DJ 251A între Drăgușeni și Corod;
DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni;
DN 24D între Vârlezi și Crăiești;
DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri;
DJ 253 între Băleni și Umbrărești;
DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor;
DJ 242B între Băneasa și Moscu;
DJ 251A între Nicopole și Brătulești;
DJ 251 între Suceveni și Rogojeni;
DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni;
DJ 251 între Corod și Valea Mărului;
Localitățile afectate de viituri și inundații includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Autoritățile locale, împreună cu pompieri, polițiști, jandarmi și voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistență cetățenilor afectați și pentru a remedia situația în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanților la trafic să evite zonele afectate și să urmeze indicațiile autorităților pentru siguranța lor”, transmite ISU Galați.

Două persoane au murit în județul Galați, în urma unei viituri, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Galați. Una dintre victime este un bărbat în vârstă, imobilizat la pat, a cărui casă a fost inundată.

Dan Cristian Ionașcu, purtător de cuvânt al ISU Galați, a spus că 60 de oameni au fost evacuați. Numeroase persoane au rămas blocate în case. Sunt afectați circa 500 de oameni din patru localități, informează digi24.ro.

Ionașcu a făcut apel la localnici să se adăpostească la mansarde sau pe acoperișuri, deoarece în unele locuri apa ajunge la 1,7 metri.

El a mai spus că sunt oameni care sună la 112 pentru a anunța că nu reușesc să ia legătura cu părinții lor din localitățile afectate.

Oficialul ISU a adăugat că intervin și pompieri din mai multe județe, cu bărcile, pentru a-i evacua pe oameni.

Imaginile surprinse de localnici arată că mai multe străzi au fost inundate. Apa a intrat în curțile oamenilor, iar echipele de la ISU Galați au fost nevoiți să intervină pe parcursul ultimelor ore pentru a-i ajuta pe oameni să se adăpostească.

Afectate de ploile din cursul nopții au fost și marile orașe din zona Moldovei. În Bacău, imaginile filmate de localnici arată mșini rămase blocate pe bulevardele din oraș, inundate de cantitățile mari de ploaie căzute într-un interval scurt de timp. Sistemul de canalizare nu a mai făcut față.

error: Content is protected !!