Updated on septembrie 13, 2024
(Foto: arhiva)
O practică neobișnuită, dar cu rădăcini adânci în istorie, marchează viața comunității din Vințu de Jos, județul Alba. Localnicii și-au îngropat timp de peste 500 de ani rudele în propriile gospodării, într-o tradiție care continuă să fie respectată cu sfințenie.
Localnic: Îl înmormântează în grădina casei, ca aici a fost obiceiul din moși-strămoși, noi așa ne-am pomenit și așa știm.
Reporter: Aveți și dvs?
Localnic: Da, socrii, bunicii, maică-mea, taică-miu e dincolo.
Proprietar al unui teren în Vințu de Jos: „Știam de obiceiul de a se îngropă oamenii în spatele casei sau în grădină și am fost surprinși să vedem două morminte aici de când am cumpărat, este un obicei destul de interesant”.
Localnic: „Aici se îngropau în grădinile caselor din două motive: unul ca erau foarte departe și biserica nu are cimitir și asta era tradiția. Da, avem aici patru morți îngropați.”
Turist străin: „Este prima dată când văd acest obicei. Este foarte neobişnuit în ţara mea.”
Chiar daca legea spune clar ca înhumarea să se facă în cimitir, asta nu îi opreşte pe oameni, scrie antena3.ro.
Alexandru Sinea, director executiv al DSP Alba: „Legislatia prevede ca toate înhumările să se realizeze exclusiv în cimitir în niciun loc în afara cimitirelor autorizate. DSP are obligatia și responsabilitatea să ofere un aviz de transport pentru morți pe distanțe mai mari de 30 de km”.
Petre Morar, viceprimar în Vinţu de Jos: „Atâta timp cât oamenii de aici din zonă mai trăiesc în locurile astea o să se păstreze obiceiul ăsta. Preotul e obișnuit, trăieste și el aici în zonă.”
Conform credinței locale, cei îngropați lângă casă găsesc liniștea veșnică și nu devin niciodată strigoi sau moroi.
Și în Hunedoara există sate care păstrează acest obicei. Nu numai dorința de a păstra legătura strânsă cu cei plecați i-a determinat pe hunedoreni să își îngroape morții în grădini, ci și lipsa cimitirelor, datorată reliefului muntos. În satul Târsa oamenii respectă această tradiție fără ezitare.
Ceremonia funerară este similară cu cea tradițională: preotul oficiază slujba la domiciliu, iar trupul decedatului este dus în grădina de lângă casă pentru a-și găsi odihna veșnică. Deși nu toate satele din Hunedoara se confruntă cu această problemă, precum satul Târsa, în alte localități spațiul din cimitire devine din ce în ce mai limitat și insuficient. Acest lucru a condus hunedorenii la alegerea de a-și îngropa morții în apropierea casei, scrie capital.ro.
Pentru străini, acest obicei pare ciudat, însă pentru locuitorii din Hunedoara, este ceva obișnuit. Îngroparea morților în apropierea casei nu încalcă nicio regulă legală și reprezintă o tradiție respectată de momârlani de peste 500 de ani.
De-a lungul timpului, mai mulți etnografi au cercetat acest obicei și au încercat să înțeleagă semnificația sa.