Un medic de excepție a dat Anglia pe Cluj: „Nu aș spune că diferența dintre sistemul medical românesc și cel din UK este „de la cer la pământ”

Updated on septembrie 4, 2024 Un medic de excepție a dat Anglia pe Cluj: „Nu aș spune că diferența dintre sistemul medical românesc și cel din UK este „de la cer la pământ” 1

Dr. Renata Zahu este unul dintre acei medici români de excepție care a ales să se întoarcă în țară. În prezent este directorul Medical Amethyst Cluj. Aceasta spune că a ales să se întoarcă în țară datorită unor factori atât personali, cât și profesionali.

„Pe lângă mediul de lucru, care poate fi atrăgător în străinătate, contează și calitatea vieții în ansamblu, mediul în care îți petreci timpul liber și oamenii de care ești înconjurat. Pentru mine, faptul că nu eram apropape de familie, a fost un factor important în decizia de a reveni în țară.

De asemenea, în străinătate, integrarea este mult mai dificilă pentru cineva care nu a urmat studiile în sistemul țării respective. Acest lucru poate fi o provocare ce îngreunează evoluția profesională.

În ceea ce privește sistemul medical, România a făcut progrese remarcabile atât în sectorul public, cât și în cel privat, având acces la tehnologii medicale de ultimă generație. De asemenea, salariile medicilor au înregistrat îmbunătățiri notabile, ceea ce făcut întoarcerea în țară o opțiune atractivă. În acest context, am simțit că România îmi poate oferi un echilibru mai bun între carieră și viața personală, motiv pentru care am ales să revin acasă”, a spus Dr. Renata Zahu, într-un interviu pentru sanatateinfo.ro.

Aceasta spune că între sistemul medical românesc și cel din UK nu este o diferență „de la cer la pământ”

„Nu aș spune că diferența dintre sistemul medical românesc și cel din UK este „de la cer la pământ”. Sunt, în esență, două sisteme diferite, fiecare având aspecte pozitive, dar și negative. Spre exemplu, în Marea Britanie, din cauza numărului mare de medici și a personalului auxiliar, precum și a fluctuației acestora, relația dintre medic și pacient nu este la fel de strânsă și personală ca în România. Adesea, un medic primar colaborează cu 2-3 rezidenți, astfel încât pacientul poate să nu întâlnească deloc medicul primar pe parcursul tratamentului, interacționând doar cu rezidenții.

În ciuda percepției generale, și în Marea Britanie există liste de așteptare, iar accesul la servicii de imagistică medicală nu este întotdeauna imediat. Punctul forte al sistemului britanic, însă, este aderarea strictă la proceduri și protocoale intra-spitalicești, aproape obsesivă. Această practică reduce semnificativ riscul de erori și asigură un nivel ridicat de siguranță pentru pacienți.

Lucrul care a avut cel mai mare impact asupra dezvoltării mele ca medic în Marea Britanie a fost adoptarea unui mod de gândire mult mai organizat și sistematizat. Această structură a fost esențială pentru evoluția mea profesională și este unul dintre lucrurile pe care le-am prețuit cel mai mult în timpul petrecut acolo.”

Medicul a vorbit și despre cum a găsit Clujul, oraș în care vin pacienți din toate județele Ardealului.

„Locuiesc în Cluj-Napoca de peste 20 de ani și consider că este un oraș cu o diversitate culturală ridicată – un adevărat oraș cosmopolit unde poți auzi pe stradă nu doar limba română, ci și franceză, germană, maghiară și engleză. Această diversitate se datorează, în mare parte, prezenței universităților de prestigiu care atrag tineri nu doar din România, ci din toate colțurile Europei.

Universitatea de Medicină din Cluj, cu o istorie bogată și un renume internațional, continuă să facă din acest oraș o destinație importantă pentru pacienți cu diverse patologii, nu doar oncologice. Aici, aceștia găsesc nu doar specialiști extrem de bine pregătiți, ci și acces la tehnologii medicale avansate, care nu sunt disponibile în orașele mai mici.”

Medicii români pleacă să lucreze în străinătate
România este țara care formează medici, dar nu pare să aibă și capacitatea de a-i ține în țară. Drept urmare, ce învață tinerii medici aici aplică în străinătate. Anual, cel puțin o mie de medici pleacă din țară, lăsând în urmă un gol care, cel puțin deocamdată, nu poate fi umplut. Printre motivele pentru care pleacă se numără: lipsa de perspective și sistemul medical subfinanțat, scrie euronews.ro.

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din România arată că 6 din 10 medici cu vârste de până în 35 de ani și-au declarat intenția de a pleca din țară. Infrastructura sistemului sanitar românesc, oportunitățile de formare profesională sau cercetare, accesul la facilități, tehnologie și fondurile din străinătate sunt cele mai importante motive care îi determină să ia decizia plecării.

Advertisements
error: Content is protected !!