Angajatorii din sectorul public au scos pe piaţă aproape 20.000 de locuri de muncă de la începutul anului şi până în prezent, cu cele mai multe posturi în luna august, respectiv 5.000 de opţiuni, dublu faţă de aprilie, arată o analiză publicată, miercuri, de o platformă de recrutare online.
Potrivit eJobs, cel mai mare angajator de stat a fost sistemul de sănătate, cu aproape 7.500 de poziţii deschise în spitale, clinici, sanatorii sau direcţii de sănătate.Lista este continuată de instituţiile din educaţie, care au avut 5.300 de joburi postate, iar Guvernul a fost al treilea cel mai mare angajator din acest sector, cu 5.000 de locuri de muncă.
Datele arată, totodată, că Bucureşti domină clasamentul naţional al angajărilor la stat, cu 3.500 de posturi disponibile, urmat de Cluj – cu 1.200 de joburi postate de instituţiile publice, Timiş (puţin peste 900) şi Iaşi (aproape 900).La polul opus s-au situat judeţele: Giurgiu (142 de locuri de muncă), Caraş-Severin (149), Covasna şi Olt (tot sub 200 de posturi vacante), informează adevarul.ro.
„Una dintre specificităţile aparatului de stat este legată de tipul contractelor încheiate cu angajaţii, respectiv aproape 90% dintre contracte sunt permanente. Numărul celor temporare este de aproximativ 2.000”, se menţionează în analiza de specialitate.
La începutul acestui an, numărul de posturi ocupate din sectorul public era de aproape 1,3 milioane.În acest moment, pe platforma eJobs.ro sunt disponibile 24.000 de locuri de muncă.
Ce salarii sunt în sistemul privat de învățământ vs. de stat
Angajaţii din sistemul privat de învăţământ din România câştigă între 4.000 şi 5.500 de lei – pentru o educatoare, şi până la 9.000 de lei – pentru un profesor de la gimnaziu sau liceu, conform datelor centralizate de o platformă de recrutare online.
Potrivit eJobs, în acest moment, sunt disponibile peste 700 de locuri de muncă în sectorul de educaţie, iar cei mai mulţi angajatori caută, în această perioadă, candidaţi pentru poziţiile de educator, învăţător, profesor de limbi străine sau asistent medical, scrie Agerpres.
Pentru sistemul învăţământului de stat, salariul de bază al unui învăţător este de 3.900 de lei net, potrivit grilelor de salarizare de la 1 iunie 2024, iar cel al unui profesor de 4.000 de lei. La aceste salarii se pot adăuga diferite sporuri, precum indemnizaţia de dirigenţie, gradaţia de merit, sporul de doctorat sau spor pentru predare în zone izolate.