Clujeanca Georgiana Oltean, psihologul piloților de Formula 1. Din Cluj, zboară în toată lumea ca să se asigure că piloții ei sunt pregătiți de victorie

Updated on septembrie 4, 2024 Georgiana Oltean

Georgiana Oltean, psihiatru și specialist în psihologie sportivă din Cluj, este psihologul piloților de Formula 1. Ea îi însoțește pe piloți la toate competițiile.

“Rolul meu e să mă ocup de aspectul psihic al performanței piloților. La ei contează fiecare zecime de secundă, fiecare sutime de secundă”, spune Georgiana Oltean, mental trainer, pentru observatornews.ro.

Din Cluj, unde locuiește, zboară în toată lumea ca să se asigure că piloții ei sunt pregătiți de victorie. “Azi de exemplu m-am trezit la 4:30 dimineața, la 5 și un pic m-am întâlnit cu pilotul cu care lucrez, ne-am urcat în mașină, am venit la circuit, am stat un pic și am discutat, am stat cu ei în ședință, briefingul dinainte de cursă, după care am stat cu emoții uitându-mă la cursă”, povestește tânăra o zi de muncă din viața ei.

Fiecare mișcare, fiecare tresărire și fiecare decizie pot face diferența între succes și eșec, chiar între viață și moarte. De aceea, viitorii campioni încep pregătirea psihologică încă de la primele curse de Formula 4 sau 3.

“Totul trebuie să fie cât mai aproape de perfecțiune și asta înseamnă că toată viața lor trebuie să fie în sensul ăsta. Foarte multă disciplină, în ce mănâncă, în cum se antrenează, în tot ce fac”, spune Georgiana Oltean, mental trainer.

Anul acesta, doi dintre sportivii alături de care lucrează românca au câștigat cursele de Formula 2 și Formula 3, la Monaco și în Ungaria. Sunt pași importanți pentru visul ei: să ajungă să pregătească piloții celor mai importante circuite de Formula 1.

Ce este un mental coach
Mental coach-ul nu înseamnă să iei decizii în locul sportivului. Mai degrabă să-l sprijini să se dezvolte personal decât să-i rezolve o problemă punctuală, oferindu-i metodele și mijloacele de autoreglare cu care să dobândească acel de control emoțional necesar în diferite situații cu care se confruntă. Prin această abordare, sportivul are de câștigat, pe termen lung, scrie libertatea.ro.

Psihologul sportiv aduce prin competențele sale un plus de valoare procesului de antrenament, potențând influența mijloacelor de pregătire tehnică, tactică și fizică.

Sunt câțiva pași necesari și obligatorii, pentru a putea activa ca mental coach. Primul, este absolvirea unei facultăți de psihologie. Apoi, studiile trebuie întregite cu cursuri și specializări, axate pe psihologia sportivă. În România, psihologia sportivă s-a ridicat în anii 1960-1970, iar „părinte” este socotit profesorul Mihai Epuran. Deloc încurajator este faptul că România n-are niciun reprezentant în instituțiile internaționale care strâng la un loc psihologii sportivi din întreaga lume.

Advertisements
error: Content is protected !!