(Video) O misterioasă minge de foc a străbătut cerul României

Updated on august 26, 2024 (Video) O misterioasă minge de foc a străbătut cerul României 1

Cerul României a fost martorul unui fenomen spectaculos duminică seara, când o “minge de foc” a străbătut văzduhul, atrăgând atenția locuitorilor din mai multe orașe. Obiectul luminos a fost observat deplasându-se din nord-vest spre sud-est, fiind vizibil în Timișoara, Craiova și Brașov.

Fizicianul Claudiu Tănăselia a clarificat natura fenomenului, explicând că nu a fost vorba despre un meteorit, așa cum mulți ar fi putut crede inițial, ci despre un deșeu orbital provenit de la un satelit Starlink.

„Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”, a declarat Tănăselia într-o postare pe Facebook, potrivit stiripesurse.ro.

Acesta nu a fost un eveniment izolat. Deșeul spațial a fost observat și din alte orașe din România, precum și din Bulgaria, Serbia și Kosovo. „Deșeu orbital, observat în această seară deasupra Timișoarei, la ora locală 21:16 (aprox.), deplasare pe direcția NV spre SE. Au fost raportate observații similare și din alte orașe din România (Craiova, Brașov, Bumbești-Jiu), Bulgaria, Serbia, Kosovo”, a precizat Tănăselia.

Pe rețelele de socializare au apărut între timp o serie de filmulețe care au surprins fenomenul. Acesta a fost vizibil în mai multe zone ale țării.

error: Content is protected !!