Pensie de doar 1 leu după recalculare, de la 1.281 lei: „Puteam să fac un infarct. Mă gândeam că am pierdut pensia total”

Updated on august 23, 2024 Pensie de doar 1 leu după recalculare, de la 1.281 lei: „Puteam să fac un infarct. Mă gândeam că am pierdut pensia total” 1

Apar tot mai multe cazuri de pensii tăiate pentru persoane cu probleme, niciun caz de tăiere a pensiilor speciale. Maria, o mamă care încasa pensie socială pentru fetița sa cu dizabilități, a făcut declarații în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. Femeia este revoltată, după ce pensia a scăzut după recalculare de la 1.281 de lei la doar 1 leu.

„Poate trăi un copil bolnav, cu dizabilități, cu un leu?”, a întrebat femeia, adresându-se ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu. În decizia de recalculare pe care a primit-o Maria se arată faptul că, de la 1 septembrie 2024, în urma recalculării, ea va primi doar 1 leu.

Deși ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a ieșit joi să ofere lămuriri cu privire la greșelile apărute în deciziile de recalculare a pensiilor primite de români, oamenii sunt în continuare revoltați și nu înțeleg de ce pe acele hârtii nu a fost menționat faptul că, dacă valoarea după recalculare este mai mică, pensia pe care o vor primi de la 1 septembrie va fi cea de dinaintea recalculării.

Nu știu ce s-a întâmplat. Fetița este bolnavă din naștere. Aș vrea să îi pun o întrebare doamnei ministru (n.r. – Simona Bucura Oprescu): poate trăi un copil bolnav, cu dizabilități, cu un leu? Atât vreau să întreb. Toate tratamentele și toate costurile la doctori, la orice am nevoie, mă pot duce cu 1 leu? (Până acum am avut) 1.281 de lei”, a declarat Maria în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea, o asigură pe dna. Maria că indemnizația socială va rămâne de 1.281 de lei și din septembrie.

Indemnizația minimă socială rămâne 1.281 de lei. De altfel, și în acest moment în care doamna Maria primește cupoanele de pensii, primește un cupon pe care este specificată suma care a fost calculată pe bază de contributivitate la care se adaugă diferența până la 1.281 de lei”, a spus Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, în direct la Antena 3 CNN.

Întrebat de ce nu a existat un formular tipizat al acestor decizii de recalculare a pensiilor, în care să fie menționat faptul că nicio pensie nu va scădea, Raul Giuglea a răspuns doar: „Formularele sunt publicate în Monitorul Oficial încă din 24 aprilie 2024. Sunt emise printr-un ordin al președintelui Casei Naționale de Pensii aceste modele de formulare care au fost trimise fiecărui pensionar”.

Dacă nu eram un pic mai tare din fire, puteam să fac un infarct în momentul în care am văzut că scrie doar 1 leu. (…) Mă gândeam că am pierdut pensia total. Dacă ar fi fost un om mai în vârstă decât mine, putea să facă un infarct pe loc”, a spus Maria.

O pensionară din Focșani a rămas, peste noapte, cu doar 850 de lei pensia
”Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător și inacceptabil!”, a transmis ANR, conform Fanatik.

”Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât și legii ce urmează să intre în vigoare, 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare.

Diferența vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greșit socotită strict în baza contribuțiilor plătite. Așadar, cu toate că și Legea 360/2023 recunoaște ca excepție situația persoanelor cu deficiență vizuală gravă, ea nu ține cont de această particularitate în formula de calcul.

Aplicarea mecanică a principiului contributivității are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități vizuale consecințe foarte grave, chiar dramatice. Deciziile de recalculare conform Legii 360/2023 diminuează pensiile nevăzătorilor 60% – 80%. Este adevărat că pensia în plată nu se modifică, însă în viitor ea nu se va putea indexa pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât puterea de cumpărare a oamenilor va scădea treptat”, se arată în comunicatul ANR.

error: Content is protected !!