O femeie s-a trezit cu o pensie de peste 10.000 de lei, de la 1.900 lei, după recalculare

Updated on august 22, 2024  O femeie s-a trezit cu o pensie de peste 10.000 de lei, de la 1.900 lei, după recalculare 1

Treabă chibzuită la Guvern unde se tot recalculează pensii. În ultimele zile, sute de oameni s-au plâns că documentele înmânate de poștași sunt pline de greșeli.
Seniorii vor primi în următoarea perioadă de la Casa de Pensii încă un document oficial cu asigurări că nu vor fi mai saraci după recalculare.

M-a greșit acolo, să vă spun, și ce credeți că mi-a trecut? Că am de primit o sută de milioane. Eu, când am auzit că am de plătit o sută de milioane, m-am speriat. Primesc o sută de milioane, de unde dau banii înapoi?”.

Speriată că de la 1.900 de lei pensia ei crește la 10.284 de lei, doamna Gheorghe a venit într-un suflet la casa de pensii. A lucrat 35 de ani, însă anii de vechime nu sunt trecuți corect, iar calculul este greșit.

Zoica Gheorghe, pensionară, pentru Stirile Pro Tv: Eu cand am vazut o sută de milioane acolo, să mi se facă rău. Mi-a calculat numele la altă persoană. La mine spune, aici, 10 ani pe care nu i-am cotizat, care eu nu am avut întrerupere. De unde suma asta să o primesc eu? Cât e aici? 10284? A văzut domnul și a zis: da, e recalculat greșit, faceți cerere și așteptați să vină alta acasă.”

În schimb, pentru altă doamnă, pensia va fi mai mare cu puțin peste 40 de lei.

Pensionară: ”Cât aveam înainte? 2611 lei și să vă arăt cât a venit acum. 2654. Da. Un sac de cartofi, v-am zis, atât. Și câți or fi ca mine. Sunt foarte mulțumită am venit să le redau lor cartofii pe care mi i-au dat mie, să îi restitui înapoi.”

Sunt și pensionari care apar cu mai puțini ani de muncă pe noul document. Este și cazul unui domn din Târgu-Jiu. Ion Ignat – pensionar: ”Nu știu, au ajuns de la 25 de ani și ceva la 24 de ani și ceva, nu știu ce calcule s-au făcut, ceva nu s-a luat în considerație sau cineva e de vină.”

Confuzii și neînțelegeri sunt și în rândul pensionarilor care primesc în prezent indemnizație socială, în valoare de 1.281 de lei. În cazul în care pensia recalculată este mai mică, oamenii rămân cu aceeași sumă în buzunar, iar diferența este suportată de la bugetul de stat.

Marcel Ciolacu cere ca pensionarii să fie informați că pensia lor nu scade după recalculare
Vreau să încep prin a cere Ministerului Muncii și președintelui Casei de Pensii să trimită până la sfârșitul săptămânii o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor, câte decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestări și cum se desfășoară procedura de refacere a deciziilor de recalculare, unde se constată erori.

Vreau de asemeni ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade. Românii trebuie să aibă garanția că nu scade nicio pensie și orice greșeală se poate repara și orice sumă se recuperează. 3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total. Ăsta este, de fapt, un fapt cert”, a spus Marcel Ciolacu, citat de Antena 3.

error: Content is protected !!