În staţiunea hunedoreană Geoagiu Băi, aflată la mai puțin de 2 ore cu mașina de Cluj, vestită şi pentru aerul cu mult ozon, apa izvoarelor mezotermale nu potoleşte doar gradele lui august, ci are şi proprietăţi vindecătoare. Luna concediilor face ca staţiunea Geoagiu Băi să fie asaltată de turişti din toate colţurile ţării. Locurile cele mai căutate aici sunt bazinele cu apă caldă. „Vin din judeţul Mureş, oraşul Iernut şi am venit aici pentru că tatăl meu a fost, asta e a treia oară când vine şi a zis că în 2009 şi 2011 a fost foarte frumos şi a zis să mai venim şi aici”.
Adulţii au fost însă atraşi de proprietăţile terapeutice ale izvoarelor folosite încă din antichitate, în timp ce alţii au venit ca să profite de linişte şi aer curat. „Sunt din Iaşi. Vin la Geoagiu Băi să-mi tratez reumatismul. Mă doare umărul, cotul, genunchiul”.
Chiar şi pe administratorii unităţilor de cazare au fost surprinşi de numărul mare al turiştilor. „Surpriza este o creştere, o creştere faţă de anul trecut şi datorită vremii care ne-a ajutat la un moment dat, dar şi a serviciilor care de la an la an încercăm să le ridicăm şi încercăm să menţinem şi să dezvoltăm aceeaşi oază de relaxare cu această apă termală incredibilă”, a transmis Dorin Miclăuş, administrator unitate de cazare, pentru observatornews.ro.
„Aqua Park-ul nostru vă aşteaptă cu o multitudine de bazine interioare şi exterioare cu apă încălzită, locuri minunate de plajă. Avem o oază verde în care vă puteţi bucura de frumuseţea şi liniştea acestui loc„, spune Cosmin Ilea, reprezentantul complexului acvatic. În zilele de weekend numărul turiştilor se dublează comparativ cu zilele lucrătoare.
Geoagiu Bai este o statiune balneoclimaterica situata la 18 km Nord de localitatea Orastie si 46 km Nord-Est de Municipiul Deva, intr-o zona deluroasa, la o altitudine de 350 m, situata in depresiunea omonima de la poalele de Sud-Est ale Muntilor Metaliferi, la confluenta raului Geoagiu cu Muresul.
Statiunea Geoagiu Bai este bogat in ape termale, mezotermale, bicarbonate, calcice şi magneziene cu urme de fier si hidrogen sulfurat, carbogazoase si cu o usoara radioactivitate.
Apele mezotermale ale statiunii sunt folosite in aceeasi masura pentru cure interne si externe.
Indicatii terapeutice: afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, artroze, poliartroze); afectiuni reumatismale abarticulare, afectiuni postraumatice (stari dupa operatii pe articulatii, dupa fracturi, entorse, luxatii), afectiuni ginecologice, afectiuni neurologige periferice, boli de nuritie si metabolice; afectiuni dermatologice hepatita, colicistita cronica.
Datorita aerului curat si mereu improspatat de brizele montane statiunea Geoagiu Bai este recomandat si pentru tratamentul unor boli ale sistemului nervos, in stari de oboseala, anemii, surmenaj, nevroze.
Tratamente disponibile: bai cu ape minerale in cazi si in bazin, bai galvanice, impachetari cu namol si parafina, dus subacval integral si partial, electroterapie (ultrasunet, unde scurte, curenti Tens, etc.), solux, laserterapie, masaj, aerosoli.
De aici turistii pot vizita cateva centre culturale emblematice, de exemplu complexul dacic de la Sarmisegetuza, muzee de arta si folclor, oraşele Alba iulia si Sibiu si ate locuri frumoase din Muntii Apuseni.
Obiective turistice la Geoagia Bai
- Apele mezotermale Geoagiu-Bai
- Cascada
- Castrul roman Germisara
- Drumul roman
- Baile Termale Romane (Germisara)
- Biserica Tip „Rotonda”
- Strandul cu ape termale
- Biserica ortodoxa „Adormirea Maicii Domnului” construita in 1932