Cluj-Napoca face un pas important către digitalizarea serviciilor publice. Consiliul Județean a lansat o nouă platformă online care permite oricărui cetățean să verifice instantaneu dacă un teren se află în intravilan. Această inovație, parte a viitorului Atlas Teritorial, simplifică semnificativ procesele de urbanizare.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanta, a prezentat în detaliu funcționalitățile platformei. Printr-o simplă căutare, utilizatorii pot obține informații precise despre statutul juridic al unui teren. Mai mult, proiectul pilot implementat în parteneriat cu Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară elimină necesitatea prezentării extrasului de carte funciară la solicitarea certificatelor de urbanism.
Arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, a făcut o demonstrație în online cu privire la noua funcție din Atlasul Teritorial care se pregătește în Cluj privind construibilitatea terenurilor .
„Cât de simplă este aflarea unui informații precum situarea unui teren în intravilanul județului Cluj?
1️⃣ se accesează https://public.cluj.archi
2️⃣ se selectează tabul „Atlas teritorial”
3️⃣ se selectează comuna
4️⃣ se introduce numărul de carte funciară
5️⃣ se verifică dacă parcela e în intravilan
P.s. e doar începutul”, a scris Claudiu Salanță pe Facebook, oferind și o demonstrație Video privind noua facilitate online oferită la Cluj.
„Grozav ar fi fost sa introduci CF-ul și sa poți vedea harta cu PUZ/ PUD în zona, sa vezi dacă parcela are PUZ/PUD. Grozav ar fi fost ca pe fiecare imobil identificat sa poți sa vezi dacă e în zona protejata, dacă e monument istoric…
Grozav ar fi fost ca atunci când pe hărți ar fi trecute și actualizate rețelele de utilități, încât fiecare individ sa poată vedea pe unde trec diferitele rețele”, i-a replicat o clujeancă arhitectului.
Claudiu Salanța a explicat de ce lui i se pare o grozăvie dar și că orice călătorie începe cu niște primi pași.
„De ce cred eu că e o grozăvie?
1. Limitele acestea de intravilan au fost stabilite prin PUG-uri pe hârtie și azi sunt digitalizare și aprobate în versiune electronică eliminând interpretările
2. Limitele de intravilan electronic au fost integrate în baza de date a ANCPI și astfel sunt corelate informațiile3. Imobilele sunt aduse direct din baza de date a ANCPI – în cadrul unui proiect pilot realizat de noi cu sprijinul ANCPI. Și acum la ce spuneați dvs.:
1. Zonele protejate – avem un contract cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei prin care avem baza GIS cu zonele de protecţie, monumentele istorice și care vor fi disponibile astfel în Atlas
2. PUG-ul comunelor este deja în teste introdus și dacă va uitați pe Atlas o sa găsiți câteva comune disponibile cu informațiile de care ziceați. Mai avem altele în lucru și ne dorim sa le avem pe toate din judet.
3. Rețelele majore de utilități sunt în verificare și urmează sa fie făcute publice pentru toată lumea după validare. Mai sunt și altele, dar revin la momentul oportun. Știți ce mai e mare grozăvie? Că puteți depune o cerere de certificat de urbanism fără sa aveți nevoie de extras de carte funciară (îl aduce sistemul direct din baza de date ANCPI – ceea ce chiar e grozavie fiind primii din tara care facem asta) fără să aveți semnătura digitală deoarece va punem noi la dispoziție una la prețul modic de 1 leu și fără deplasări. Semnătura digitală este asigurata de certsign, deci da. Datele de carte funciară se primesc pentru toate tipurile de cereri care se pot depune online. Avem toate procesele specifice constructiilor digitalizate în platforma”, a anunțat în premieră arhitectul șef al Județului Cluj.