Zeci de mii de credincioși sunt așteptați la Mănăstirea Nicula din județul Cluj. Mitropolitul Clujului va conduce pelerinajul pedestru la mănăstire

Updated on august 14, 2024 Zeci de mii de credincioși sunt așteptați la Mănăstirea Nicula din județul Cluj. Mitropolitul Clujului va conduce pelerinajul pedestru la mănăstire 1

Joi, de Adormirea Maicii Domnului, credincioșii ortodocși sunt așteptați la Mănăstirea Nicula, din județul Cluj. Primii pelerini și-au instalat deja corturile, iar pentru ei urmează două nopți de post și rugăciune sub cerul liber.

Oamenii vor da ocol lăcașului pe coate și în genunchi și se vor închina la icoana Maicii Domnului despre care se crede că ar avea puteri vindecătoare. Dealul Mănăstirii Nicula din județul Cluj este plin de corturile pelerinilor, informează stirileprotv.ro.

Toți speră să se închine la icoana Fecioarei cu Pruncul, despre care se spune că a lăcrimat în 1699.

Deși Clujul este sub cod galben de caniculă până joi, miercuri la prânz va începe procesiunea, iar credincioșii vor merge pe jos din orașul Gherla până la Mănăstirea Nicula. Seara va avea loc prohodul. Mitropolitului Andrei al Clujului, care va conduce pelerinajul și anul acesta, i se va alătura Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Mitropolitul Andrei va conduce pelerinajul pedestru anual „La Nicula colo-n deal”, care amintește de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

Pelerinii vor porni miercuri, 14 august 2024, la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla, și vor continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula.

De la ora 18, la altarul de vară al mănăstirii va fi oficiată Vecernia Mare unită cu slujba Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și vor fi oficiate slujbele Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Acestea vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.

Joi, 15 august 2024, de la ora 9.00, tot la altarul de vară, Părintele Mitropolit Andrei va oficia Sfânta Liturghie și va rosti cuvântul de învățătură.

Mănăstirea Nicula este un important centru de pelerinaj creștin din Ardealul de Nord. Biserica de lemn a mănăstirii, ulterior cea de zid, a adăpostit de-a lungul timpului Icoana de la Nicula pictată în anul 1681 de preotul rutean Luca din Iclod. În anul 2020 Mănăstirea Nicula a fost înscrisă pe Via Mariae, ruta de pelerinaj care leagă Bazilica Mariazell din Austria de Mănăstirea Șumuleu Ciuc, cu o lungime de 1.400 de km.

Conform unui proces-verbal întocmit de ofițeri austrieci, icoana ar fi lăcrimat între 15 februarie și 12 martie 1699. În anul 1713 guvernatorul Transilvaniei Sigismund Kornis a dus icoana la reședința nobiliară de la Castelul Kornis, din satul Benediugu Dejului, de unde a ajuns, ulterior, la Cluj. După un timp, icoana se întoarce la Nicula, în bisericuța nouă de lemn construită pe dealul împădurit din partea de miazăzi a satului, pentru a adăposti odorul bisericesc.

Potrivit datelor existente icoana ar fi fost dăruită sătenilor de la Nicula de către nobilul român Ioan Cupșa (de confesiune catolică). Astăzi, bisericuța de lemn (originală) nu mai există, fiind mistuită cu tot ce era în ea de focul unui incendiu izbucnit la începutul anilor 1970, mănăstirea fiind din 1948 trecută sub administrarea călugărilor ortodocși o dată cu interzicerea Bisericii Greco-Catolice. În locul vechii mănăstiri de lemn arse a fost adusă, în anii următori, o biserică de lemn din satul Țop-Pădureni, județul Cluj, adusă la rândul ei din satul sălăjean Gostila.

Advertisements
error: Content is protected !!