Un ardelean a deschis cel mai ieftin restaurant din Vama Veche. „Sunt corect cu angajații. Toți au 6500 de lei net salariu, la care se mai adaugă tips-urile”

Updated on august 10, 2024 Un ardelean a deschis cel mai ieftin restaurant din Vama Veche. „Sunt corect cu angajații. Toți au 6500 de lei net salariu, la care se mai adaugă tips-urile” 1

Inspirație bună pentru un afacerist din Ardeal. Un brașovean și-a deschis o terasă în Vama Veche și le-a dat planurile peste cap veteranilor. În localul lui, o ciorbă de burtă costă 10 lei, iar un meniu cu mici, cartofi prăjiți și o băutură la alegere doar 29 de lei. Are de gând să aplice aceeași rețetă de business și în Mamaia, în viitorul apropiat, doar că aici ciorba va costa cinci lei, pentru a oferi o lecție celorlalți afaceriști.

Berăria „Poftă sau foame” a apărut în Vama Vedche la jumătatea lunii iunie. Două anunțuri atractive îi îndeamnă pe turiști să treacă pragul restaurantului: „Mărimea contează? Micii noștri au 20 de centimetri” și anunțul că între orele 11 și 15 este Happy Hours, scrie RTV.

Practic, în acest interval, ciorba de burtă costă 10 lei, iar meniul cu mici, cartofi și băutură 29 de lei, ceea ce înseamnă că poți mânca pe săturate cu doar 39 de lei.

Valentin Șoneriu este numele celui care a readus prețurile mici în Vama Veche. Tot el făcea, în primăvară, furori cu mâncarea la pungă. Este, spune el, o soluție eficientă pentru zonele de „împinge tava”, dar și pentru restaurantele clasice.

Avem zile în care vindem și nouă tone de mâncare la pungă în restaurantele noastre, dar și la parteneri. Din toamnă intrăm și în două rețele mari de hipermarketuri în zonele lor de împinge tava și avem discuții cu mai multe întreprinderi pentru cantinele lor”, explică omul de afaceri, potrivit infofinanciar.ro.

Berăria „Poftă sau foame” s-a născut, de fapt, la Brașov, locul de unde au pornit afacerile familiei Șoneriu. În orașul de sub Tâmpa, după ce au implementat metode de lucru care au eficientizat foarte mult activitatea restaurantului, care acum are 900 de scaune.

Astfel s-a ajuns la extinderea rețelei de restaurante: „Familia mea are casă în Eforie și eu, de când mă știu, vin an de an pe litoral. Doar în 1995 nu am fost pentru că eram la studii în Statele Unite. Sunt foarte atașat de zona asta și văd cum se împuținează turișitii în fiecare an din cauza acestor prețuri prohibitive la servicii”, explică antreprenorul.

Terasa din Vama Veche are 250 de scaune, iar anul viitor are în plan să o extindă până la 900 de scaune. „În prima lună de la deschidere am vândut de 100.000 de euro și vom încheia vara cu vreo 350.000 de euro cifră de afaceri. Suntem în grafic. Planul pentru anul viitor este încheiem sezonul cu vânzări de două milioane de euro”, explică Șoneriu.

Toți cei 25 de angajați de la „Poftă sau foame” sunt aduși de la Brașov. Șoneriu spune că nu are probleme cu fidelizarea acestora și că, de obicei, nu are bătăi de cap când vine vorba de resursa umană.

„Sunt corect cu ei. Toți au 6500 de lei net salariu, la care se mai adaugă tips-urile. Pleacă în medie cu 10.000 de lei lunar și le asigur și cazare și masă. Sunt foarte flexibil și cu programul lor. Sunt zile în care un ospătar lucrează doar trei ore. De ce? Pentru că sunt ore de vârf și ore în care ai nevoie doar de un sau doi pe terasă.

Bacșișurile generoase pe care le lasă turiștii pe litoral. Cât câștigă un ospătar în „seara cea mai bună”: „Cei cu venituri mai puține lasă mult mai mult”

Oricât de surprinzător ar părea, cei mai darnici nu sunt întotdeauna cei cu cele mai mari venituri.

„Cei cu venituri mai puține lasă mult mai mult tips decât cei cu venituri mai mari”, a declarat pentru Pro TV Mădălin Ivanciu, ospătar cu experiență. Într-o seară bună, poate aduna chiar și 550 de lei doar din bacșișuri.

În restaurantele, barurile și terasele de pe litoral turiștii sunt în mare parte cu dare de mână. Cei mai mulți lasă bacșiș ospătarilor care le zâmbesc și intră în vorbă cu ei, scrie Adevarul.

Turiștii spun că atitudinea cântărește cel mai mult în decizia clientului de a lăsa bacșiș. La restaurant, unii clienți se orientează și după cât de gustoasă a fost mâncarea.

„Dacă nu mâncăm bine, nu lăsăm”, a spus un client. De cele mai multe ori, bacșișul reprezintă 10% din valoarea consumației.

Răzvan Chițan, manager plajă Mamaia: „Mai ales joi, vineri, sâmbăta și duminică, când sunt zile cum e acum în vârf de sezon, cererea e foarte mare în primele rânduri și lumea de obicei preferă să rezerve și le mai lasă un 5 lei, 10”.

error: Content is protected !!