Harta pensiilor în România: Unde sunt  cele mai mari pensii medii. Cum stă Clujul

Updated on august 3, 2024 Harta pensiilor în România: Unde sunt  cele mai mari pensii medii. Cum stă Clujul 1

Pensionarii obișnuiți așteaptă marea recalculare ce le-ar putea aduce ceva bani în plus în timp ce pensionarii speciali, privilegiații statului român, se bucură în continuare de pensiile de mii sau zeci de mii de lei, lunar.

Cele mai mari pensii medii sunt în județele Gorj și Hunedoara, întrecute doar de pensia medie din Sectorul 1 al Capitalei, care depășește suma de 3.400 de lei. În Botoșani sau Giurgiu, pensionarii abia ajung la o pensie medie de 1.800 de lei, scrie Stirile Pro Tv.

În luna iulie, potrivit cifrelor publicate de Casa Națională de Pensii, doar în sectorul 1 al capitalei și 3 județe, printre care Gorj și Hunedoara, pensia medie depășește suma de 2.500 de lei. În Cluj, pensia medie s-a situat la suma de 2.326 de lei.

În Moldova, Maramureș și o parte din sudul țării, pensionarii primesc lunar sume cu puțin peste o mie de lei. Diferențele sunt mari, iar economiști explică faptul că media este trasă în sus de cei care care primesc 8-9 sau chiar 10 mii de lei pe lună.

Andreea Nica, vicepreședinte CFA România: ”Avem o discrepanță normală, dat de faptul că sistemul public de pensii este bazat pe principiul contributivității. Așa că o persoană care în timpul salarizării are un venit mai mare este normal să aibă și o pensie mai mare. Dacă ne uităm și la discrepanța de la nivelul produsului intern brut per cap de locuitor, vedem că lucrurile sunt destul de asemănătoare și avem o situație în care, de exemplu, Bucureștiul are un produs intern brut per căpiţă de 5 ori mai mare decât Vasluiul”.

Peste 70% dintre pensionari ar putea avea parte de măriri, începând cu luna septembrie. Documentele vor fi eliberate de casele teritoriale de pensii și distribuite apoi prin Poșta Română.

Deciziile de recalculare cu noile pensii vor ajunge la pensionari între 15 și 31 august, iar primele plăți vor fi făcute în septembrie.

Din cei aproape 5 milioane de pensionari, peste 3 milioane vor avea pensii mai mari cu sume care vor varia între 100 și 600 de lei potrivit calculelor. De atlfel, o altă creștere va fi făcută în luna ianuarie atunci când, potrivit legii în vigoare, pensiile vor fi indexate cu rata inflației.

Unii sunt încrezători și se așteaptă la măriri consistente.
”Am fost maistru instructor la o școală și am 3 mii de lei și mă aștept să-mi mai mărească după 47 de ani de muncă. Mă aștept la cel puțin 10 milioane. Așa zic eu”.

În timp ce alții:
”Noi nu avem nici măcar o speranță. Soțul meu a muncit 40 și de ani, eu 40 de ani. Nu am nici măcar o speranță că se măresc pensiile. Încă nu am înțeles formula de calcul. Azi este într-un fel, mâine se modifică”.

Sunt și bătrâni care încă muncesc pentru că au pensii foarte mici.
”Acum am venit de la cineva, unde am gătit. Și mi-a dat 100 de lei. De la 9 până acum. Și, uite, 100 de lei. Le scot din plasă. Niște peștișori, aripioare. Am și un cățel care are și el nevoie. Pe asta s-au dus 100 de lei”.

Cei mai fericiți pensionari
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iulie 2024, de 11.696 persoane, în creştere cu 108 de persoane comparativ cu luna anterioară, cei mai mulţi (5.651) fiind procurori şi judecători, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cea mai mare pensie medie de serviciu, a fost de 25.049 lei, din care 21.984 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.833 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Asta arată că respectivul pensionar a contribuit doar la partea de pensie de 6.833 de lei. Restul pensiei de peste 15.000 de lei este un cadou lunar la pensie oferit de stat și pentru care respectivul pensionar NU a contribuit și NU a muncit.

În medie, pentru cei 11.000 de magistrați, statul acordă la pensie un bonus între 13.000 și 15.000 lei pe lună. Pentru acești bani respectivii pensionari NU au contribuit!

Pensia va fi recalculată, în septembrie, și în cazul lor, scrie newsweek.ro.

Advertisements
error: Content is protected !!