Un ardelean a pierdut 8.000 de lei crezând că banca i-a dezactivat contul

Updated on iulie 26, 2024 Un ardelean a pierdut 8.000 de lei crezând că banca i-a dezactivat contul 1

Un bărbat din Bistrița a fost păcălit să-și dezvăluie datele bancare confidențiale, suferind o pierdere financiară semnificativă. Atacul a exploatat încrederea victimei, utilizând un mesaj text care imita perfect notificările oficiale ale băncii. Prin intermediul unui link malițios, individul a fost redirecționat către o pagină web clonată, concepută cu o atenție deosebită la detalii pentru a induce în eroare chiar și utilizatorii cei mai precauți.

Odată cu obținerea datelor de acces, atacatorii, identificați ca fiind din județul Teleorman, au efectuat rapid tranzacții frauduloase, lăsând victima fără posibilitatea de recuperare a fondurilor. Experții în securitate cibernetică subliniază că această formă de fraudă, cunoscută sub numele de „phishing”, reprezintă o amenințare constantă pentru utilizatorii de internet, iar băncile și instituțiile financiare depun eforturi susținute pentru a educa publicul și a îmbunătăți sistemele de securitate.

Întâmplarea este de dată recentă, iar suma pierdută se ridică la 8000 de lei, informează timponline.ro.

Omul a primit un mesaj care îl anunța următoarele „Contul tău (*denumirea unor bănci) a fost dezactivat. Pentru a-l activa trebuie să îți verifici datele accesând următorul link:..”. Și-a introdus datele cerute, a fost direcționat către copiile fidele ale site-urilor băncilor, însă așa a dat acces liber unor indivizi din Teleorman care i-au luat banii, au cumpărat diverse cu ei și există foarte puține șanse înspre zero ca să-i mai poată recupera.

Comisarul-șef Claudiu Jurcan, adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, a explicat că cei trei sunt amatori. Au transmis mesaje către mii de numere de telefon, generate aleatoriu și care aparțin unor persoane de pe întreg teritoriul țării.

Cei trei arestați să nu credeți că sunt mari hackeri. Sunt niște tineri autodidacți, care au în jur la 20 de ani, au profitat de această nișă a infracționalității online. Au creat un prejudiciu semnificativ la nivel național. Noi am pornit acea investigație de la o faptă cu un prejudiciu de 8000 de lei, dar sunt multe alte fapte la nivel național. Nu vom putea recupera vreun prejudiciu semnificativ. Ei cumpărau bunuri pe care le vindeau la prreț redus”, a spus Claudiu Jurcan.

Descinderea în Teleorman a fost în data de 6 iunie a.c., ei au fost aduși în arestul IPJ, iar acum sunt la a doua prelungire a arestării preventive.

În primeșe șase luni din acest an, au fost înregistrate 253 de cazuri de înșelăciune, cu 11 mai multe ca în aceeași perioadă din 2023. Din totalul acestora, 130 au fost săvârșite prin mijloace de comunicare online (+72).

error: Content is protected !!