Agricultorii explică de ce roșiile au pielița roșie, dar în interior sunt verzi

Updated on iulie 25, 2024 Agricultorii explică de ce roșiile au pielița roșie, dar în interior sunt verzi 1

Căldura intensă a soarelui afectează grav legumele și fructele, arzându-le la propriu. În anumite regiuni, lumina este atât de puternică încât plantele se ofilesc chiar și în solarii.

Agricultorii români sunt îngroziți. Vlad Gheorghe, președintele OIPA Legume-Fructe explică: „La 40 de grade atmosferic este insuportabil pentru noi, ca oameni, și plantele nici atât. Imaginați-vă că ele s-au maturizat cu două-trei săptămâni mai devreme. Pielița la roșii este roșie, dar în interior e verde. Pruna este mov-albastră, dar în interior e verde” a declarat pentru stirileprotv.ro

Și nu doar căldura insuportabilă este problema. Foarte multe plante, care primesc totuși apă suficientă cu ajutorul irigațiilor, se ard pur și simplu sub razele fierbinți ale soarelui.

Agricultor: „Dacă nu era afectat de soare, ajungea la maturitate și după aia la piață. Așa, aici este compromis total”.

Priviți și acest măr care a crescut în bătaia directă a soarelui – aproape a fost găurit. Și alunii sunt foarte sensibili.

Pentru aceste probleme o soluție pot fi plasele de umbrire – un material găurit, făcut din fibre, care filtrează lumina solară și reduce astfel căldura care ajunge la plante.

Astfel de sisteme sunt montate, de regulă, deasupra plantelor pentru a evita ca razele soarelui să cadă direct pe frunze și fructe. Însă există plante care sunt atât de sensibile încât au nevoie să fie protejate și pe lateral, cum este, de exemplu, agrișul.

Advertisements
error: Content is protected !!