(Video) Nu este o pădure, ci un singur copac. Arborele care ocupă aproape 2 hectare de teren

Updated on iulie 24, 2024 (Video) Nu este o pădure, ci un singur copac. Arborele care ocupă aproape 2 hectare de teren 1

„Uriașul copac Banian”, „Marele Banian” sau „Uriașul Banian”, cunoscut şi sub denumirea de „copacul-pădure”, din Kolkata, Howrah, India, este cel mai faimos copac din țară. Are o vârstă de peste 250 de ani și o întindere de circa 18.918 de metri pătrați (aproximativ 1.89 hectare).

Un gigantic banian, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 18.918 metri pătrați (1.89 hectare), este arborele care atrage, la grădina botanică Acharya Jagadish Chandra Bose, în apropiere de Kolkata, India, mai mulți vizitatori decât toate celelalte plante expuse, provenite de pe cinci continente. Nu-ți vei putea da seama de la distanță, vei avea impresia că este o pădure, când în relitate este, de fapt, un singur copac.

„Uriașul Banian” sau „Marele Banian” are o vârstă de peste 250 de ani, iar partea lemnoasă care intră în pământ nu e trunchi, așa cum s-ar putea crede, ci sunt rădăcini aeriene. Trunchiul său principal a putrezit, după ce în 1884 și doi ani mai târziu, în 1886, a fost lovit de ciclon, iar în 1925 a fost atacat de ciuperci, astfel că a fost îndepărtat. De altfel, are nu mai puţin de 3.772 de rădăcini aeriene (sau crengi înfipte în pământ), informează click.ro.

Marele arbore banian e o celebritate în sine, el apărând și pe timbre în India. Copacul aparține speciei „Ficus benghalensis”, care crește în mod natural în India și produce fructe similare unor mici smochine roșii, dar care nu sunt comestibile. De asemenea, este înconjurat de o șosea de 3 kilometri, și chiar și după construcția acesteia, arborele a continuat să se extindă, creând, la un moment dat, un tunel.

Copacii banian mai bătrâni sunt caracterizați prin rădăcini aeriene care se maturizează în trunchiuri groase lemnoase, care, cu vârsta, pot deveni imposibil de distins de copacul gazdă. Copacii bătrâni se răspândesc lateral prin utilizarea acestor rădăcini și ajung să crească pe o arie largă de câțiva acri. La unele specii, rădăcinile se dezvoltă pe o zonă considerabilă, care seamănă cu un crâng de copaci, cu fiecare trunchi conectat direct sau indirect la copacul gazdă. Topologia acestui sistem masiv de rădăcini a inspirat numele sistemului de operare ierarhic al rețelei de calculatoare “Banyan VINES”.

Într-un banian care învăluie copacul gazdă, plasa de rădăcini crescute în jurul acestuia aplică, în cele din urmă, o presiune considerabilă și cel mai adesea îl omoară. Astfel învăluit, copacul mort se descompune, astfel că banianul devine un copac coloană, cu un gol central. În junglă, astfel de goluri sunt adăposturi mult râvnite pentru multe animale.

error: Content is protected !!