O nouă taxă urmează să fie introdusă în factura de energie electrică

Updated on iulie 24, 2024 O nouă taxă urmează să fie introdusă în factura de energie electrică 1

Începând cu data de 1 octombrie 2024, furnizorii de energie electrică din România vor începe să le factureze tuturor consumatorilor, casnici și non-casnici, un nou cost, autoritățile estimând că noua taxă va avea „valori reduse“.

Este vorba de așa-numita contribuție CfD, destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă. Aceasta a fost introdusă prin hotărâre de guvern adoptată în aprilie, iar acum a fost aprobată metodologia de determinare și colectare a acesteia, notează Profit.ro.

Cel puțin pentru anul în curs, contribuția CfD va fi destinată exclusiv acoperirii cheltuielilor OPCOM și Transelectrica cu administrarea mecanismului de sprijin. Valoarea contribuției trebuie stabilită de ANRE până pe 30 septembrie, pe baza datelor transmise de cele 2 entități menționate, și va începe să fie facturată de către furnizorii de energie din 1 octombrie.

„Contravaloarea Contribuției CfD este suma exprimată în lei, plătită de către consumatorii de energie electrică din România, este colectată de către furnizorii de energie electrică activi pe piața cu amănuntul de energie electrică din România, respectiv de producătorii de energie electrică care alimentează locuri proprii de consum și/sau furnizează energie electrică consumatorilor racordați la barele centralelor și este virată în fondul de lichiditate CfD, în conformitate cu prevederilor art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon”, se arată în proiectul ANRE

Conform metodologiei, furnizorii sunt obligați să treacă separat în facturi valoarea contribuției CfD și să menționeze temeiul legal și elementele componente ale acesteia, respectiv perioada, cantitatea de energie electrică și contribuția CfD.

error: Content is protected !!