Ce venit îi trebuie unui clujean pentru a-și permite un apartament cu credit ipotecar

Updated on iulie 24, 2024 Ce venit îi trebuie unui clujean pentru a-și permite un apartament cu credit ipotecar 1

Prețul solicitat pentru locuințele din Cluj-Napoca depășește cu mult media înregistrată la nivel național. Indicele Imobiliare.ro arată că apartamentele din acest oraș sunt scoase, în medie, la vânzare cu 2.777 de euro/mp util. Dacă luăm ca punct de referință un apartament cu două camere și o suprafață utilă de 50 de metri pătrați, putem spune că o astfel de proprietate s-a scumpit față de începutul verii trecute tot cu 15.550 de euro, ajungând să coste 138.850 de euro.

Pentru a cumpăra un apartament cu două camere cu ajutorul unui credit ipotecar pe 30 de ani, pentru care achiți un avans de 20%, ai nevoie de venituri de cel puțin 7.000 de lei, conform estimărilor Imobiliare.ro Finance. Suma este cu aproape 1.100 de lei mai mare decât câștigul mediu salarial net obținut de angajații din Cluj și cu circa 570 de lei mai mare decât cea necesară anul trecut pentru accesarea unui împrumut în vederea cumpărării unei locuințe similare.

Rata s-a majorat și ea cu aproape 260 de lei. Plătești lunar 3.166 de lei, în condițiile în care chiria aferentă unui apartament cu două camere este de 550 de euro, echivalentul a circa 2.700 de lei.

Ce venit îi trebuie unui clujean pentru a-și permite un apartament cu credit ipotecar 2

Un cumpărător plătește cu 15.550 de euro în plus acum pentru o proprietate cu două camere din Cluj-Napoca și din Brașov față de prețul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziție în luna iunie a anului trecut. La Iași diferența depășește 10.000 de euro.

„Dacă anul trecut principalul factor de îngrijorare, cu cel mai mare impact în ratele românilor, era reprezentat de nivelul dobânzilor, astăzi acesta s-a mai atenuat, însă începe să fie înlocuit de creșterea prețurilor locuințelor. Creșterea prețurilor nu are impact doar în rata lunară, ci și în suma necesară avansului.

Traiectoria dobânzilor rămâne una descendentă, confirmată recent de Banca Națională a României prin diminuarea dobânzii-cheie – un semnal important pentru piață, însă traiectoria prețurilor rămâne una ascendentă, pe fondul diminuării susținute a ofertei de locuințe în marile orașe, coroborată cu o cerere ridicată și o putere de cumpărare în creștere”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

error: Content is protected !!