Un șarpe de peste 2 metri a fost filmat în albia râului Sălăuța

Updated on iulie 23, 2024 Un șarpe de peste 2 metri a fost filmat în albia râului Sălăuța 1

Un șarpe de dimensiuni impresionante a fost filmat în albia râului Sălăuța la Coșbuc, jud. Bistrița-Năsăud.

”Șarpele a fost filmat în jurul amiezii de un băiat în partea de sus a satului Coșbuc, în zona depozitului de cherestea. În zona respectivă a fost un drum pe care cei de la depozitul de cherestea l-au blocat, iar zona respectivă s-a izolat cumva de comunitate, adică respectiva porțiune de albie din Sălăuța.

E un exemplar foarte frumos din specia Zamenis longissimus, supranumit șarpele lui Esculap. E greu de estimat din filmare, dar are peste 2 metri. Lumea nu trebuie să se alarmeze. În general, șerpii care ajung la dimensiuni mari nu sunt veninoși. E o mândrie să avem un astfel de exemplar în zona noastră. Șerpi mai mici au fost văzuți, dar atât de mare nu.

Oamenii trebuie să se teamă și să nu-l ucidă. E benefic acest șarpe întrucât principala lui sursă de hrană sunt rozătoarele”, a spus Gheorghe Marica pentru Timp Online, bărbatul care a postat filmul pe grupul Biodiversitatea și geodiversitatea în județul Bistrița-Năsăud.

Șarpele lui Esculap este folositor în agricultură pentru că se hrănește cu rozătoare (șoareci, șobolani) care provoacă mari daune culturilor agricole. În raport cu aceste foloase, pagubele, mai mult locale, pe care le aduce prin consumul păsărilor și ouălor lor, sunt neînsemnate.

Specia este amenințată de fragmentarea habitatului prin extinderea suprafețelor agricole și de pășunat și defrișarea pădurilor. Este amenințată și de mortalitatea accidentală pe drumuri, în special în zonele în care specia este relativ comună. Ouăle acestui șarpe care sunt depuse în grămezi de iarbă și în altă vegetație sunt frecvent colectate și distruse de oameni.

În România, specia Zamenis longissimus este considerată vulnerabilă, fiind considerată o specie de interes comunitar ce necesită o protecție strictă.

error: Content is protected !!