Povestea profesoarei din Cluj care și-a donat salariul pentru a-și premia elevii cu note mari la Bacalaureat

Updated on iulie 22, 2024 Povestea profesoarei din Cluj care și-a donat salariul pentru a-și premia elevii cu note mari la Bacalaureat 1

O profesoară de Matematică de la Colegiul Tehnic „Emil Negruțiu” din Turda, județul Cluj, și-a premiat în bani elevii care au reușit să obțină note peste nouă la Bacalaureat. „Totul a pornit dintr-o glumă pe care eu, însă, am luat-o în serios”, a povestit pentru „Adevărul” Alexandra Avasicei.

Alexandra, Anda, cum îi spun prietenii, are 28 de ani și predă Matematică la colegiul „Emil Negruțiu” din Turda de patru ani. „Am avut noroc și de copii cărora le-a plăcut Matematica și care au învătat-o cu plăcere. Este adevărat, modul în care predau materia este unul cât se poate de interactiv. Încerc să-i fac să învețe cu plăcere, să vină cu drag la ore”, și-a început ea povestea.

Ideea de a-și recompensa elevii i-a venit după Simularea pe care le-a dat-o copiilor la început de an școlar. „Cum nu mai există teze, trebuie să îi evaluez într-un fel. Să știu care este nivelul la început de an, dar și la începutul fiecărui modul. Iar apoi, în funcție de rezultate, vedem ce avem de făcut”. Iar această simulare, mai spune profesoara, chiar este „pe bune”. „Pe foi speciale, câte unul în bancă..la fel ca la examenul adevărat. Să învețe ce presupune această probă, cum se organizează, ce au de făcut, cum să trateaze subiectele etc”.

Cum la una dintre aceste Simulări elevii au luat note mari, unul dintre copii, mai în glumă, mai în serios, a întrebat-o pe profesoară dacă nu-l recompensează făcându-i un plin la mașină. „Nu mi s-a părut obraznic sau impertinent…propunerea lui chiar m-a amuzat. Și am intrat în joc. După ce m-am gândit câteva momente, le-am spus tuturor că cine ia note mari la Bacalaureat va primi un premiu în bani. Mai exact, cine ia 10 la Bac primește 500 de lei”.

La nici două săptămâni după această promisiune, elevii au deschis din nou discuția. „Dar dacă luăm 9,90? Mai luăm premiu?” au întrebat-o, într-o zi, pe Alexandra. Și au început negocierile. „Le-am spus așa: cine ia la matematică între 9 și 9.50 primește 100 de lei. Cine ia note de la 9.50 în sus până aproape de 10, primește 250 de lei. Cine ia 10 curat câștigă și premiul cel mare”.

Începând cu a doua zi toți elevii Alexandrei s-au pus cu burta pe carte și mai abitir. „Am observat o schimbare în comportamentul lor. Pe tot parcursul anului până în Bacalaureat au fost mai atenți, mai activi la oră, mai interesați. Cred că au învățat mai mult decât ar fi făcut-o dacă nu era în joc acest premiu”.

Alexandra a avut 5 elevi care au luat peste nota 9 la examen: patru băieți și o fată. „Un singur elev, Lucas, nu a vrut să primească bani pentru nota obținută. A luat nota 9.80, fără să se pregătească în plus, fără meditații, ci doar cu ce a învățat la clasă. Mi-a spus că nu poate accepta premiul de 250 de lei, căci succesul său se datorează efortului depus de mine”.

Premiul cel mai râvnit, cel de 500 de lei, nu a fost obținut de nimeni, deși a existat un elev foarte aproape de a-l câștiga. „A luat 9.95 iar nota a fost premiată cu 300 de lei. Am făcut o excepție, căci era evident că un profesor corector, din cei doi, îi dăduse zece”.

În total, Alexandra a oferit copiilor 900 de lei. „Am avut doi copii care au primit 250 de lei, unul care a primit 300 de lei și unul care a primit 100 de lei”. Bani strânși de profesoară pe tot parcursul anului școlar, din propriul salariu. „Am pus deoparte bănuți în fiecare lună. Într-o lună mai mult, în alta mai puțin, orice surplus se ducea în pușculița copiilor”.

Advertisements
error: Content is protected !!