Specialiștii au realizat o nouă hartă care dezvăluie viitorul climat prognozat pentru locul în care locuiți. Clima din România va avea temperatura si umiditatea resimțite similare celor din Grecia sau Italia a zilelor noastre.
O nouă hartă interactivă, ‘Viitoarele climate urbane’, vă permite să explorați modul în care va fi afectată clima locuinței dumneavoastră. Folosind date de la Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), Matthew Fitzpatrick, ecologist spațial la Universitatea din Maryland, a asociat 40 581 de localități din întreaga lume cu locații apropiate care se confruntă în prezent cu viitorul lor climat prevăzut pentru 2080, peste 60 de ani, scrie stiripesurse.ro.
În Cluj sunt așteptate veri cu temperaturi mai mari cu 6.9 grade Celsius față de ce avem acum. Temperaturile de iarnă sunt așteptate să crească cu 5.5 grade Celsius. Vegetația va fi una specifică zonei temperate continentală cu mixt de foioase și conifere.
Clima din Brașov de peste 60 de ani va semăna cu clima de acum din zona Vigarano Mainarda, Emilia-Romagna, Nordul Italiei, potrivit noii hărți climatice
Domul de foc nu pleacă de deasupra Europei Centrale și de Est. Vor fi temperaturi insuportabile până la finalul lunii iulie
Unele părți ale Europei se confruntă cu un val de căldură prelungit de la începutul lunii iulie și se estimează că se va prelungi încă două săptămâni. Valurile de căldură istorice, cu temperaturi care depășesc zilnic pragul de 40 de grade Celsius, sunt cele mai intense în Peninsula Balcanică și în Europa de Est. Mările din regiunea mediteraneană devin, de asemenea, fierbinți, atingând pe alocuri 30 de grade Celsius, potrivit Severe Weather, scrie Antena 3.
Conform previziunilor bazate pe modelele meteorologice globale, temperaturile vor rămâne mult peste medie pe tot parcursul lunii iulie în sudul și estul Europei. Cele mai anormale temperaturi sunt prognozate din nou pentru peninsula Balcanică, cu valori record în această săptămână.
Un model meteorologic dinamic temporal a început în luna iulie a acestui an, după primul val de căldură semnificativ din sezonul estival 2024 de la sfârșitul lunii iunie. Dar, la scurt timp, modelul general s-a transformat într-unul stabil, inducând un val de căldură prelungit pe o parte a continentului. Temperaturile sunt în creștere și sunt prognozate să urce în continuare în această săptămână.
Temperaturile au ajuns la peste 30 de grade în multe zone, iar în ultimele zile s-au înregistrat peste 40 de grade Celsius în România, Serbia, Albania, Bulgaria, Bosnia, Macedonia de Nord și Grecia.
Ce este un dom de foc și de ce aduce temperaturi extreme
Domul de foc este principala caracteristică de fundal care provoacă valuri de căldură majore la nivel global în fiecare an. În vara anului 2023, au avut loc valuri de căldură extreme, care au continuat în septembrie și octombrie. Au existat mii de stații care au bătut recorduri, iar anomaliile de temperatură au fost deseori în afara graficelor.
Temperaturile globale din ianuarie până în iunie anul acesta au depășit mediile pe termen lung. Această anomalie a fost atât de semnificativă în ultimele 12 luni încât graficul furnizat de CopernicusEU vorbește fără îndoială de la sine.
Domul de foc este acea caracteristică care conduce la aceste fenomene de căldură extremă. De obicei, domul de căldură este principala și cea mai dominantă caracteristică a tiparelor meteorologice de vară în Europa și America de Nord. Cu toate acestea, poate apărea și toamna, așa cum s-a întâmplat anul trecut.
Auzim termenul de dom termic atunci când apar temperaturi extrem de ridicate și anormale.
Modelul de creastă de la nivelul superior, sau masa de aer cald de la altitudini mari, este cunoscut sub numele de Upper High. Acesta formează de obicei domul de căldură.
Așadar, acest termen specific este utilizat atunci când o zonă largă de înaltă presiune se instalează peste o mare parte a continentului. Dacă evenimentul este excepțional de stabil și extrem, de obicei rămâne acolo timp de mai multe zile sau săptămâni.
Domul de căldură funcționează ca un capac pe o oală. Cupola extinsă de căldură captează o masă de aer semnificativ mai caldă la toate nivelurile de dedesubt, scufundând straturile acesteia spre sol. Prin urmare, masa de aer devine uscată și se încălzește semnificativ pe măsură ce ajunge la cele mai joase altitudini.
Un val de căldură asociat cu un dom de căldură creează vreme frumoasă și stabilă și o masă de aer adesea aridă, cu șanse minime de precipitații sau chiar nori. Acest lucru se întâmplă din cauza particulelor de aer care se scufundă în centrul domului de căldură, ducând la creșterea temperaturilor.
Un dom de căldură este adesea de vină și pentru valurile de căldură mortale din întreaga lume, deoarece căldura toridă și excesivă durează de obicei o perioadă foarte lungă. Astfel de domuri de căldură au adus temperaturi record în multe țări din întreaga lume în vara anului 2023, prelungindu-se până în sezoanele de toamnă.