Updated on iulie 15, 2024
(Foto Municipiul Cluj Napoca)
Noi atenționări din partea meteorologilor. Directorul executiv al ANM, Elena Mateescu, a declarat duminică, că există o probabilitate foarte mare ca până spre finalul lunii iulie să vorbim de un nou record de căldură, după luna iunie care a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meterologice din ţara noastră, relatează News.ro.
„În acest an deja înregistrăm noi recorduri, după o lună iunie, cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meterologice în ţara noastră, dar şi la nivel mondial. Iată că, acum, avem un al doilea val de caniculă, mai intens, de lungă durată şi persistent, cu extindere în aproape toată ţara. Nu se încheie, am actualizat estimările pentru luna lui cuptor şi există o probabilitate foarte mare ca cel puţin până spre finalul lunii să consemnăm temperaturi, în medie, mai ridicate decât în mod obişnuit, astfel încât să vorbim de un nou record”, a spus Elena Mateescu, la Digi24, conform Libertatea.
Directorul ANM a precizat că „această săptămână înregistrează abaterile termice cel mai ridicate”.
„Vorbim de temperaturi de până la 7 grade Celsius, fiind se pare cea mai călduroasă săptămână, după care semnalul pentru următoarea săptămână, 15-22 iulie, să menţină aceeaşi evoluţie, mai scad uşor abaterile la 5 grade, dar tot o săptămână caldă. Și chiar spre finalul săptămânii putem să vorbim de temperaturi ridicate, mai ales în partea de sud a ţării”, a subliniat șefa ANM.
Mateescu a mai afirmat că din păcate, ploile sunt insuficiente, în condiţiile în care vorbim deja despre un fenomen de secetă pedologică extremă şi puternică în bună parte din ţară, exceptând areale restrânse din partea de vest, centru şi vest a ţării.
„Este posibil ca până la sfârşitul lunii să nu consemnăm precipitaţii care să refacă rezerva de apă la valori favorabile, este un an dificil, o vară dificilă pentru agricultură, cu temperaturile foarte ridicate şi intervalurile lungi în care vorbim de temperaturi mai mai mari de 32 de grade şi nu în ultimul rând precipitaţiii insuficiente. Se menţine această tendinţă, pentru 2024, ca fiind unul dintre cei mai secetoşi ani, dar în acelaşi timp, cu siguranţă va înscrie un nou record în topul anilor cei mai călduroşi, şi în ţara noastră”, a mai arătat Mateescu.
Peste 120 de recorduri ale temperaturilor maxime s-au înregistrat vineri și sâmbătă, a anunțat duminică directorului general ANM, Elena Mateescu, la Digi24. Căldură extremă este așteptată și zilele următoare. Abia de joi, temperaturile ar mai putea să scadă, dar doar în anumite zone, a mai spus Mateescu.
Vremea de astăzi 15 iulie în ţară
Valul de cãldurã va fi persistent şi intens, va fi caniculã în cea mai mare parte a ţãrii, iar disconfortul termic deosebit de accentuat, cu indice temperaturã-umezealã (ITU) peste pragul critic de 80 de unitãţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 35 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade; noaptea va fi tropicalã în majoritatea zonelor, astfel cã minimele termice vor fi cuprinse în general între 17 şi 28 de grade (cu valori mai mici în zonele depresionare). Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea, însã în a doua parte a zilei vor fi perioade cu înnorãri accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului pe arii restrânse în zonele montane, cu precãdere în cele vestice şi nordice şi izolat în Crişana şi Maramureş. Cantitãţile de apã pot depãşi punctiform 15…20 l/mp, scrie Observator TV.
Nou record meteo: 14 iulie, cea mai călduroasă dimineață în România
Cea mai mare parte din teritoriul țării se află sub Cod Roșu de caniculă. Sunt doborâte noi recorduri meteo, dimineața de 14 iulie fiind declarată drept cea mai călduroasă, la zeci de stații meteo înregistrându-se valori extrem de mari.
„Dacă în 12 iulie am înregistrat 125 de recorduri ale temperaturilor maxime zilnice, de asemenea 50 de recorduri ale temperaturilor minime zilnice, ei bine, pe 13 iulie, ieri, am înregistrat încontinuare un ecart asemănător: 126 de stații meteorologice au înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, iar minimele de asemenea au fost cele mai ridicate la 71 de stații meteorologice.
În acesată dimineață, 14 iulie, 58 de stații au înregistrat de asemenea recorduri ale temperaturilor minime, fiind cea mai călduroasă dimineață de 14 iulie de când se fac măsurători meteoorologice”, a precizat meteorologul Elena Mateescu, citată de adevarul.ro.
Cel mai probabil, a mai precizat directorul ANM Elena Mateescu, avertizarea Cod Roșu se va prelungi și miercuri, 17 iulie, pentru că, cel puțin pentru sudul țării, se așteaptă în continuare temperaturi de 40-41 grade Celsius.
Temperaturile încep să scadă joi, însă doar în jumătatea nordică a țării, unde se așteaptă temperaturi de 33-34 grade Celsius, în timp ce în sud în continuare se vor înregistra 38-39 grade Celsius.
Vremea în Cluj