(Video) Locul fermecat din Maramureş pentru care clujenii fac coadă la rezervări. „Căsuţele sunt foarte răcoroase, te poţi odihni”

Updated on iulie 14, 2024 (Video) Locul fermecat din Maramureş pentru care clujenii fac coadă la rezervări. „Căsuţele sunt foarte răcoroase, te poţi odihni” 1

Vechi de sute de ani, casele tradiţionale din Maramureş sunt mai recoroase pe caniculă decât un aparat modern de aer condiţionat. O spun turiştii care fac coadă la rezervări pentru locuinţele de lemn.

În satul Mara și în comuna Desești, de la poalele Munților Gutâi, multe case tradiţionale au fost transformate în pensiuni. Zona a devenit refugiul orăşenilor care caută oaze de răcoare. Un grup de prieteni din Cluj-Napoca a evadat din metropola încinsă de caniculă în Maramureş.

“E foarte plăcut, este o zonă liniştită, căsuţele sunt foarte răcoroase, te poţi odihni, e super bine, e super frumos”, a declarat un turist. “Aproximativ 20 de grade sunt acuma în interiorul căsuţelor. Ţinând cont că afară sunt peste 35 de grade, poate peste, cam aşa”, explică Anca Codrea, administrator pensiune. “Căutam un loc mai răcoros decât la oraş. Nu am fost niciodată în zonă ca să vizităm şi ne-am gândit că ar fi oportun ca anul acesta să facem o minivacanţă în zonă”, a spus o turistă pentru observatornews.ro.

Secretul căsuţelor care sfidează canicula este ştiinţa meşterilor, care au ales cele mai bune materiale de construcţii pentru casele ridicate în urmă cu 100 de ani. “Lemnul de stejar este cel mai puternic pentru astfel de căsuţe aşa cum este şi asta şi stejarul este cel care e mai răcoros decât bradul”, explică Daniel Dulf, administratorul căsuțelor tradiționale.

Turiștii care ajung în Maramureș sunt întâmpinaţi cu mese bogate, ca să îşi refacă forţele după drumul lung. Cazarea la căsuţele de lemn din Maramureş costă de la 300 de lei pe noapte, cu mic dejun.

error: Content is protected !!