Noi detalii tulburătoare au apărut în cazul fetei de 19 ani ucisă de un urs, marți după-amiaza, pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi. Tragedia s-a derulat în direct, cu dispecerii 112 în telefon, pentru că atât fata, cât și prietenul ei sunaseră, în paralel, să ceară ajutor.
Primul apel la 112 a fost dat marți după-amiază, de iubitul fetei. Acesta i-a spus dispecerului Salvamont că sunt pe traseul Jepii Mici din Munții Bușteni și că sunt foarte speriați întrucât sunt urmăriți de un urs.
„Dispecerul de serviciu le-a dat câteva sfaturi utile, cum să se comporte în prezența ursului. Ei au urmat sfaturile, dar din păcate nu au scăpat de prezența animalului sălbatic”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova pentru Digi 24.
Aproape simultan, la 112 a sunat și tânăra de 19 ani.
„Era îngrozită… vă dați seama, țipa: ‘Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!’”, povestește Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Câteva zeci de secunde mai târziu, conversația s-a încheiat brusc, întrucât tânăra căzuse pradă în ghearele ursului.
„Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii”, mai spune Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Ajunși la locul tragediei, salvatorii montani au făcut rapel 120 de metri în vale, dar tânăra de 19 ani era deja decedată. Ursul era lângă ea și a sărit să-i atace și pe salvamontiști.
„A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de „pradă” și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei”, a declarat pentru Digi24.ro Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Intervenția cu final tragic de pe Jepii Mici i-a marcat profund pe salvamontiști.
„Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului”, mai spune Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.
Biologii spun și că atacul nu poate fi pus pe seama caniculei.
„Nu cred că un animal sălbatic devine agresiv din cauza caniculei. În timpul zilei se adăpostesc și, totuși, în zona montană, în pădure nu e atât de cald.”
„Cred că s-a ajuns prea departe, sunt foarte îngrijorat şi m-a şocat evenimentul. M-a şocat, sâmbătă am fost eu pe un traseu din Munţii Bucegi, şi după puţin timp, să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire. Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost o victimă, pentru familia ei. Dar îmi pare foarte rău pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile şi nu prea ştim să ne gestionăm cum trebuie”, a spus şeful statului, citat de Hotnews.ro.
Acesta spune că, daca vrem să avem „un turism sanatos in România, trebuie să nu lăsăm animalele ca să ucidă oameni, dar nici să omorâm animale de plăcere”.
„Nu e firesc ca oamenii să fie uciși de urși. Este evident însă că avem prea mulți urși, oameni uciși sau răniți de urși și este cazul să se vină cu o soluție legislativă care să respecte normele europene”, a declarat Iohannis.