Care este povestea cramei din Cluj care a câștigat titlul pentru cel mai bun vin alb din lume la Concours Mondial de Bruxelles

Updated on iulie 10, 2024 Care este povestea cramei din Cluj care a câștigat titlul pentru cel mai bun vin alb din lume la Concours Mondial de Bruxelles 1

Simion Mureşan, unul dintre cei mai puternici antreprenori locali, care este acţionar în mai multe businessuri, printre care Electrogrup, activ în sectorul infrastructurii pentru energie, a pariat în 2011, din pasiune, pe o afacere în domeniul producţiei de vin.

Astfel, alături de un prieten, omul de afaceri clujean a investit într-o cramă, un hotel, un restaurant vizavi de Salina Turda, un centru de evenimente şi un centru de echitaţie. Astăzi, 13 ani mai târziu, Crama La Salina, care exploatează 42 de hectare de viţă de vie, are în portofoliu vinuri premiate pe plan naţional şi internaţional şi primeşte oaspeţi din toată lumea.

“Povestea Cramei la Salina a început să se scrie în primul rând din pasiunea pentru vinuri, a început atât din dorinţa de a valorifica solul bogat în minerale din jurul Salinei (Turda – n.red.), cât şi pentru a reînvia şi continua tradiţia viticolă a regiunii”, spune Simion Mureşan pentru Ziarul Financiar.

Anul 2011 a fost cel în care au fost începute demersurile în vederea dezvoltării acestui proiect. Primul pas a fost defrişarea viei existente. Au urmat apoi analize de sol şi lucrări asupra terenului, astfel încât acesta să ajungă la un nivel optim pentru plantarea noii culturi.

Următorii doi ani au presupus plantarea viţei de vie noi, adusă din Franţa, lucrări de infrastructură, instalarea sistemului de susţinere şi primul tăiat al viei.

“În toate aceste demersuri, am încercat să combinăm tehnologia modernă cu practicile sustenabile, pentru a produce vinuri de calitate.”

În 2014, a fost culeasă prima recoltă şi au fost produse primele vinuri sub brandul Issa. Un an mai târziu, în 2015, a fostă lansată oficial Crama La Salina.

“Proiectul a fost fondat de către mine, împreună cu asociatul meu, Claudiu Sugar, care în primăvara acestui an a decis să se retragă”, spune Simion Mureşan, care e antreprenor de aproape trei decenii, pariind de-a lungul anilor pe mai multe businessuri. Principalul domeniu de activitate a fost şi rămâne însă infrastructura pentru energie, construcţii şi telecomunicaţii.

inurile companiei s-au făcut remarcate pe plan local şi internaţional.

“Am început să trimitem vinurile la competiţii naţionale şi internaţionale din momentul lansării lor în piaţă şi facem asta în fiecare an de atunci.”

Vinurile sunt evaluate de către experţi acreditaţi, astfel că după fiecare competiţie la care participă, acestea primesc un punctaj.

“Astfel, noi vedem unde ne poziţionam din punct de vedere al calităţii. Când vinurile primesc punctaje mari, sunt medaliate, iar acest lucru ne ajuta pe parte de marketing şi vânzări.”

Anul acesta, vinurile ISSA s-au făcut remarcate pe plan internaţional, obţinând recunoaştere şi apreciere la concursuri de prestigiu.

“În ultimele luni, am fost onoraţi cu medalii de aur la Concours Mondial de Bruxelles, Vinarium International Wine Contest şi The Balkans International Wine Competition. Un succes remarcabil pentru crama noastră este titlul de International White Wine Revelation şi Medalia Grand Gold obţinute de ISSA Chardonnay Barrique 2022 la Concours Mondial de Bruxelles, desfăşurat recent în Guanajuato, Mexic.”

Acest titlu este acordat vinului alb care obţine cel mai mare punctaj dintre toate vinurile albe participante în competiţie şi este o realizare excepţională atât pentru Crama La Salina, cât şi pentru România, spune Ovidiu Maxim.

“Pentru că anul ăsta fotbalul e pe buzele tuturor, acest premiu echivalează cu câştigarea Ligii Campionilor de către o echipă din România.”

Concours Mondial de Bruxelles este cea mai mare competiţie itinerantă de vinuri din lume. La ediţia din acest an, desfăşurată în 7-9 iunie, au fost înscrise aproape 7.500 de vinuri din 42 de ţări.

error: Content is protected !!