O fetiță de 3 ani a fost internată de urgență cu simptome specifice unei supradoze, iar la analizele efectuate copilul a ieșit pozitiv la marijuana. Este o premieră în România, dat fiind vârsta foarte mică a pacientului. Fetița a fost adusă la spital de mama ei căreia i s-au cerut explicații privind starea micuței.
O tânără din Constanța și-a adus copilul de urgență la spital cu o stare de rău și somnolență. Medicii au observat strălucirea nefirească din ochii copilului și bănuielile că ar fi drogată au fost confirmate de analize, scrie Click.
„Este vorba despre un pacient minor, în vârstă de trei ani, care a fost internat în unitatea noastră prin serviciul de urgență. Când a fost adus la spital, copilul prezenta stare de somnolență fiind internat pentru ingestie de substanțe necunoscute. În urma testelor toxicologice, minorul a ieșit pozitiv la substanțe interzise.
Prin urmare, a primit tratament de specialitate din partea echipei noastre medicale. După mai bine de 24 de ore de spitalizare și monitorizare atentă starea sa de sănătate a copilului s-a îmbunătățit semnificativ și a fost externat în condiții de siguranță”, a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța, transmite Adevărul.
Mama și fetița de trei ani au ajuns Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Femeia și-a dat seama că ceva nu este în regulă cu cea mică pentru că aceasta nu se mai oprea din râs. Până la spital, copila a fost copleșită de o stare de somnolență.
După simptomele prezentate, medicii au presupus ingerat substanțe stupefiante, motiv pentru care au testat-o. Fetița a ieșit pozitiv la canabis, potrivit replicaonline.
Mama copilului a fost și ea testată, dar rezultatul în cazul ei a ieșit negativ.
Cadrele medicale au chemat la fața locului ofițerii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, care au audiat-o pe mama copilului.
Din primele date, mama fetiței ar fi cetățean olandez și ar lucra ca navigator pentru o companie din Țările de Jos. Tatăl copilului este cetățean român, din județul Constanța.
Femeia le-ar fi spus anchetatorilor că fetița ar fi mâncat prăjituri, jeleuri și bomboane de la un magazin din Olanda.
Cel mai probabil, copila a mâncat bomboane sau o prajitură cu canabis, dar nu este exclusă nici varianta de a se fi aflat în preajma unei persoane care a consumat astfel de substanțe și s-a intoxicat.
Între timp, mama copilei dădea explicaţii. „Din discuţiile purtate cu mama, a reieşit că a participat împreună cu minora la o festivitate ocazionată de deschiderea unui salon, unde minora a servit o prăjitură de la candy bar”, a declarat Roxana Onea, purtător de cuvânt DGASPC Constanța, conform Observator TV.
Imediat ar fi început să fie agitată și să râdă necontrolat, a mai povestit femeia. Medicii o contrazic, însă. Cel mai probabil, spun ei, fetiţa ar fi stat într-o cameră în care a inhalat pasiv drogurile.
Efectele drogurilor la copii atât de mici sunt catastrofale, avertizează specialiştii. Substanţele interzise modifică iremediabil structura creierului.
„Cel mai important şi care pune viaţa in pericol este aferctarea sistemului cardiovascular, respirator şi nervos. Se pot întâmpla hipertensiune, tahicardie şi chiar sincopă. Absorbţia prin inhalare este mai mare, în jur de 20% decât cea prin administrare orală. Debutul acţiunii este între 6 si 12 minute de la inhalare”, spune Marius Chipurici, medic toxicolog.
Datele arată că cel mai consumat drog din România este canabisul.
„Este o situaţie foarte gravă, aici vorbim despre riscurile asociate consumului de droguri, de o perioadă am constatat că părinţii consumă canabis de faţă cu copiii şi este un lucru foarte grav”, spune Cristian Oprișan- specialist antidrog.
Raport alarmant. Trei din 10 copii știu pe cineva care ia droguri. Câți dintre ei recunosc că au fumat sau au băut alcool
Trei din 10 copii afirmă că știu pe cineva care a luat droguri, iar ponderea crește la patru din 10, în cazul adolescenților, arată un raport al asociației Salvați Copiii. Îngrijorător este faptul că este vorba despre cineva din anturajul lor. În ceea ce privește copiii cu vârsta peste 14 ani, 27% dintre ei recunosc că au băut alcool, 19% au fumat țigări, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat, în ultima săptămână, arară raportul alarmant, scrie Digi 24.
Doar 3% dintre copii afirmă că au consumat personal droguri, potrivit unui sondaj realizat de Salvați Copiii. Asociația avertizează însă că procentajul este, probabil, mai mare, având în vedere că unii copii nu recunossc că au luat și ei droguri, nu doar prieteni sau colegi de-ai lor.
Dintre cei care recunosc că au consumat personal, peste jumătate spun că au făcut acest lucru de mai multe ori, iar substanța cea mai consumată este canabisul, urmată de ecstasy și LSD.
Majoritatea copiilor au auzit de cel puțin una dintre substanțele psihoactive menționate în studiu. Adolescenții cu vârste peste 14 ani afirmă că au auzit într-o proporție mult mai mare de toate tipurile de substanțe psihoactive, comparativ cu copii sub 14 ani.
Îngrijorător este că mulți copii beau cafea și energizante. Astfel, 4 din 10 copii spun că au băut cafea în ultima săptămână, 2 din 10 copii spun că au băut energizante sau alcool, iar un copil din 10 spune că a fumat sau vapat în ultima săptămână.
Consumul crește odată cu vârsta copiilor, astfel că 64% dintre copiii de 14 ani și peste au băut cafea în ultima săptămână, 27% afirmă că au băut alcool, iar 24% energizante, 19% au fumat țigări obișnuite, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat.