Guvernul României a adoptat în ședința din 28 iunie 2024, Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere. Proiectul de act normativ reprezintă o inițiativă a Ministerului Afacerilor Interne în scopul consolidării cadrului legislativ prin adoptarea unui set de măsuri care să contribuie la creșterea siguranței publice, ocrotirea vieții, integrității și sănătății persoanelor care participă la trafic sau care se află în zona drumului public.
Șoferii trebuie să știe că, în curând, pe șoselele din România vor fi instalate sute de camere inteligente care să vegheze traficul non-stop. Cei care nu respectă Codul Rutier o să primească amenzile acasă, potrivit Ordonanței de urgență aprobată de Guvern, informează Adevarul.
Sute de camere inteligente o să apară pe principalele șosele din România. Este vorba despre autostrăzi (București-Pitești, București-Constanța, București-Ploiești), dar și despre Drumuri Naționale (DN1, DN2, DN3, DN4, DN7). Camerele o să funcționeze non-stop și o să trimită alerte în centrul de comandă atunci când un șofer încalcă legea. Mai departe, un polițist privește imaginile respective, scrie amenda și o trimite la locuința șoferului. Abaterile pe care le vor detecta camerele inteligente:
- încălcarea limitei de viteză
- conducerea pe banda de urgență a autostrăzii
- trecerea pe culoarea roșie a semaforului
- depășirea coloanei de mașini
- trecerea ilegală a căii ferate
- conducere agresivă (frânare bruscă, slalom printre mașini).
Ca noutate, polițiștii vor da amenzi în baza filmărilor primite de la pietoni sau șoferi. Până acum, legea nu permitea acest lucru. Mai mult, conform noului Cod Rutier, dacă filmăm un șofer care conduce agresiv, putem să trimitem polițiștilor imaginile, iar aceștia să îi sancționeze.
Posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice va viza: limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum; interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare; semnificația culorii roșii a semaforului; trecerea la nivel cu calea ferată; interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel la calea ferată.
Noul Cod Rutier urmează să apară în Monitorul Oficial.