Scump Clujul dar se simte la calitatea vieții. Cluj-Napoca, în topul performanței urbane în România. Orașul, pe primul loc la cea mai bună calitate a locului.
Analiza City Index dezvăluie o concentrare semnificativă a oraşelor performante în arcul carpatic. Din primele zece locuri, şapte sunt situate în interiorul acestei regiuni geografice, în timp ce oraşele mai puţin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic. În plus, singurul oraş din Moldova inclus în Top 10 este Iaşi, subliniind variaţiile regionale semnificative în ceea ce priveşte performanţa urbană în România.
Calitatea locului este una dintre cele trei componente majore ale City Index şi reflectă atractivitatea oraşului, modul în care infrastructura, atracţiile, mediul natural şi serviciile de sănătate şi învăţământ contribuie la un standard de viaţă ridicat. În raport cu această componentă, topul performerilor se păstrează, municipiul Cluj-Napoca ocupând locul întâi, urmat de Bucureşti, Sibiu, Braşov şi Iaşi. Surprize apar în Top 10 oraşe cu cea mai bună calitate a locului cu Târgu-Jiu, pe locul 7, Râmnicu Vâlcea, pe locul 8, Alba-Iulia, pe locul 9 şi Reşiţa, pe locul 10, scrie Monitorul de Cluj.
Componenta „Prosperitate” indică puterea economică a oraşului şi interacţiunea acesteia cu dinamica socială. În această componentă, Bucureştiul se situează pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iaşi, Braşov şi Arad, care completează primele zece poziţii.
Vibraţia ilustrează dinamismul cultural, social şi demografic al oraşului. Topul oraşelor pe componenta „Vibraţie” este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar Bucureşti ocupă locul al treilea. Constanţa şi Braşov completează Top 5.
Un exemplu de raport specific care poate fi generat din City Index este analiza fondurilor europene atrase de municipii în perioada 2019 – 2023, bazată pe date furnizate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Conform acestei analize, municipiul Reşiţa este lider în ceea ce priveşte valoarea plăţilor pe proiecte publice cu fonduri europene, în perioada 2019-2023, raportat la dimensiunea populaţiei, urmat de Satu Mare, Craiova, Târgovişte şi Galaţi. Deşi Bucureştiul conduce ca număr de proiecte, cu un total de 209, performanţa sa pe acest indicator, raportată la dimensiunea populaţiei, este mai scăzută decât cea a unor oraşe mai mici.
Care sunt factorii care influențează performanța urbană
Conform City Index, topul factorilor care influenţează performanţa urbană relativă este dominat de opţiunile de divertisment, educaţie şi competitivitate şi inovaţie.
Analiza evidenţiază un caracter contrastant al oraşelor din România. Chiar şi oraşele de dimensiuni mai mici se remarcă printr-un mozaic de contradicţii şi discrepanţe între diverse dimensiuni ale performanţei.
City Index 2024 analizează evoluţia urbană a celor 41 de municipii reşedinţă de judeţ, sub trei aspecte principale: calitatea locului, prosperitate şi vibraţie, utilizând un set de 51 de indicatori specializaţi.
Șantiere peste vară. Se schimbă rețele de apă și canalizare pe zeci de străzi din Cluj-Napoca de către Compania de Apă Someș
Zeci de străzi din municipiului Cluj-Napoca au intrat într-un program de schimbare a rețelelor de apă și canalizare, contract care are o valoare de aproape 125 de milioane de lei, lucrările fiind finalizate până în 20 decembrie.
Reprezentanții Companiei de Apă Someș au anunțat, joi, că au fost prevăzute lucrări pentru înlocuirea rețelelor de alimentare cu apă pe o lungime de 20 km pe 32 de străzi cât și reabilitarea conductelor de transport a apei pe o lungime de 7,5 km pe 7 străzi, scrie Cluj 24.
De asemenea rețeaua de canalizare din municipiul Cluj-Napoca va fi înlocuită sau reabilitată pe 68 de străzi în lungime totală de 23,5 km.
Unele din străzile afectate de șantiere
Din totalul lungimii de rețele de apă și de canalizare care fac obiectul contractului, o mare parte vor fi reabilitate prin tehnologii fără săpătură deschisă pentru a minimiza disconfortul pentru populație și circulație: torcretare și/sau linner (cămășuire).
Printre străzile cuprinse în acest program se numără Eremia Grigorescu, Sighișoarei, Argeș, Traian, Nicolae Titulescu, Calea Dorobanților, Constantin Brâncuși, Băița, Băișoara, Regele Ferdinand, Andrei Șaguna, Dobrogeanu Gherea.