Mașina de recoltat lavandă este rezultatul unui proiect inițiat de către Grupul de Acțiune Locală GAL Napoca Porolissum, în parteneriat cu cultivatori de lavandă și cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Combina pentru lavandă a fost prezentată recent pe o plantație din Bonțida, județul Cluj, la finalul proiectului care vine în sprijinul fermierilor și cu recomandări privind soiurile cele mai adaptate pentru cultivarea lavandei în țara noastră. Maşinăria poate fi lăsată singură în câmp pentru a recolta mai multe hectare de lavandă. Sistemul de pilotare poate să fie autonom sau semi autonom, fiind operat de la distanță.
Echipamentul semi-autonom de recoltare a lavandei a fost dezvoltat prin proiectul MIRELA C împreună cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. ”Nevoia acestui proiect de inovare-cercetare a decurs din multiple discuții pe care eu personal și echipa mea au avut-o cu diverși cultivatori de lavandă din județul Cluj, nevoie care s-a reflectat în grija lor de a o recolta la timp.
Lavanda, în momentul în care florescența este la maxim, ea trebuie imediat culeasă pentru că acele flori dau aromele uleiurilor esențiale. Forța de muncă știți că se găsește din ce în ce mai rar și este o problemă nu numai în cultura de lavandă, ci în agricultură în general.
Atunci ne-am gândit și a pornit ideea de a veni în sprijinul fermierilor. Impreună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, am gândit un echipament semi-autonom de recoltat lavandă care să le ușureze munca cultivatorilor”, a transmis Adina Pășcoiu, Președinte GAL Napoca Porolissum, pentru agrointel.ro.
Profesorul Stelian Brad din cadrul Universități Tehnice Cluj-Napoca a acceptat provocarea și împreună cu o echipă de doctoranzi, a construit maşinăria de recoltat lavandă.
”Este un robot autonom sau poate fi semi-autonom, însemnând că de la distanță un operator poate să monitorizeze ceea ce face. Este dotat cu camere video, identifică straturile de lavandă și poate să-și adapteze mecanismele în funcție de variațiile care se află în câmp.
La fel, identifică ceea ce se recoltează, iar când sistemul în care se recoltează este plin, se deplasează singur într-un punct unde trebuie să descarce ceea ce a fost recoltat, apoi se întoarce înapoi în lanul de lavandă și în același loc, continuă recoltarea. Este un sistem care este operat electric pe bază de baterie, deci prietenos cu mediul”, a explicat şi profesorul UTCN pentru sursa citată.
Mașina de recoltat lavandă a fost gândită să fie accesibilă cultivatorilor de lavandă care, de obicei, dispun de suprafețe restrânse și de un buget limitat. Astfel, prețul combinei este în jur de 10.000 de euro, sumă care acoperă investiția necesară pentru realizarea echipamentului, scrie Ziua de Cluj.