Noi detalii despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Soția patronului decedat l-ar fi rugat să nu intre în bazin, văzând că ceilalți nu mai ies, dar acesta s-a dus după angajați

Updated on iunie 24, 2024 Noi detalii despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Soția patronului decedat l-ar fi rugat să nu intre în bazin, văzând că ceilalți nu mai ies, dar acesta s-a dus după angajați 1

Patru bărbați au avut parte de o moarte fulgerătoare la fabrica de cașcaval de la Ibănești. Patronul și trei angajați au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre bărbații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.

Patru bărbați, trei angajați și patronul unei fabrici de cașcaval din comuna Ibănești, județul Botoșani, au murit duminică la amiază într-unul dintre cele mai grave accidente de muncă din județ. Doi angajați au căzut în timp ce curățau un bazin pentru decantare, iar ceilalți doi, printre care și patronul, au murit încercând să-i salveze. În urma primelor anchete ies la iveală detalii dramatice.

Uciși de amoniac și acid sulfuric
Din datele celor de la ITM, dar și din spusele sătenilor, inițial, un singur angajat a fost trimis să curețe un bazin al unei stații de epurare din incinta fabricii. Fosa avea șapte metri adâncime. Primul angajat trimis ar fi decedat în interiorul fosei din cauza acumulărilor de acid sulfuric și amoniac, depistate ulterior în cantități mari pe fundul bazinului.

”Se pare că unul dintre angajați a intrat în fosă. Din cauza gazelor emanate se pare că a și decedat. Celelalte trei victime au intrat, la rândul lor, în fosă, în ideea de a-l salva pe cel intrat prima dată”, a declarat Daniela Lozneanu, directorul ITM Botoşani pentru monitorulbt.ro. Ultimul care a intrat pentru a-și salva angajații a fost chiar patronul.

Amoniacul și acid sulfuric sunt substanțe extrem de toxice care, în contact cu tegumentele, cauzează leziuni severe și pot duce ușor la deces, în caz de intoxicație. Incidentul a avut loc sub ochii angajaților de la birouri. Aceștia vedeau cum bărbații intră rând pe rând și nu mai ies. Disperați, ei au sunat în cele din urmă la 112.

Săteanul care a lăsat orfan un bebeluș de numai o săptămână
Ibăneștiul fiind o comunitate restrânsă, s-au aflat numeroase detalii despre tragicul incident. Unul dintre angajații care au căzut în fosa morții a fost Viorel Secrieru. Avea 47 de ani și lucra la fabrica de cașcaval din Ibănești. El a fost cel de-al treilea muncitor ucis de amoniac și acid sulfuric. Părinții acestuia au mărturisit că Viorel lucra pe un alt post, nu avea treabă cu igienizarea fosei, dar a văzut că doi dintre colegii săi au intrat în bazinul adânc și nu s-au mai întors. S-a dus să vadă ce s-a întâmplat și nu a mai ieșit nici el în viață.

„El nu a avut ce căuta acolo, băiatul meu avea alt post de lucru. Dar ca să salveze pe alți băieți a căzut și el”, mărturisește, pentru botosaneanul.ro, tatăl angajatului. În urma lui Viorel Secrieru a rămas orfan de tată un bebeluș de numai o săptămână. Ultimul care a intrat în fosă a fost chiar patronul, pentru a-și salva angajații. Văzând tragedia și afectat la rândul său de amoniac, a apucat să strige după ajutor, fiind scos afară cu o funie.

„Patronul, un nepot de-al meu l-a scos. Încă era în stare să se prindă de funie. Și ceilalți i-a scos pompierii. Era și nepotul meu să se ducă. Toată noaptea m-a sunat că nu a putut dormi de ce a văzut acolo”, a precizat un alt sătean pentru acceași publicație botoșăneană. Foarte târziu au realizat angajații la ce pericol se expun și numărul victimelor ar fi fost mult mai mare dacă nu intra directorul. Radu Tudose, directorul fabricii de cașcaval a fost dus cu elicopterul SMURD, a fost intubat la Spitalul Județean ”Mavromati, din Botoșani, dar organismul său a cedat, fiind declarat decesul. Avea 58 de ani. Soția acestuia l-ar fi rugat să nu intre în bazin, văzând că ceilalți nu mai ies, dar acesta s-a dus după angajați.

În bazinul fabricii de caşcaval autorităţile ajunse la faţa locului au găsit cantităţi mari de amoniac şi acid sulfuric. S-au deschis mai multe anchete în acest caz, inclusiv una de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar şi cea a poliţiştilor, care urmează să stabilească toate circumstanţele tragediei.

Daniela Lozneanu, inspector-șef ITM Botoșani, pentru Stirile pro Tv: “Discutăm de o fosă în care erau deversate apele reziduale. Cei de acolo nu știau despre pericolul acelei fose. De asta au și intrat fără niciun fel de măsură de protecție, fără echipament ,fără mască de gaz. Erau în totală necunoștință de cauză”.

error: Content is protected !!