(Video) Tornadă în Cluj. Imagini cu o tornadă care s-a format pe un lac de pescuit

Updated on iunie 12, 2024 (Video) Tornadă în Cluj. Imagini cu o tornadă care s-a format pe un lac de pescuit 1
(Foto Facebook Traian Marius Popa)

O tornadă spectaculoasă, dar care a stârnit și panică, s-a format marți, 11 iunie, deasupra Lacului Mărtinești din județul Cluj. Fenomenul meteo neașteptat a apărut brusc, din senin, în spatele unei cabane situate pe malul lacului.

Imaginile surprinse de proprietara cabanei surprind forța uimitoare a vântului, care a ridicat în doar câteva momente o barcă și câteva saltele, stârnind uimire și spaimă printre cei aflați în zonă. Din fericire, nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale semnificative.

În imagini se vede cum din senin vapori de apă încep să se ridice în aer și în doar câteva secunde totul se transformă într-o tornadă mare, care a putut fi văzută și de peste dealul la baza căruia se află lacul.

Tornadele sunt asociate furtunilor convective severe. Apariția lor nu este limitată geografic, ele se pot produce oriunde și există consemnări ale lor pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, informează hotnews.ro.

De la 1603 la 2022 au fost documentate din mai multe surse 195 de tornade produse în România, iar cea mai veche descriere se referă la un „vânt rotitor” de la 1603. Cea mai puternică tornadă produsă pe teritoriul României de astăzi s-a întâmplat pe 19 mai 1912, în Transilvania, dar s-a produs o tornadă chiar și la București, în 1886.

În perioada comunistă era tabu discuția despre tornade, nu apărea termenul în prognozele meteo, nu se scria în presă despre tornade produse în România, deși se știe că au existat. Se spunea atunci că tornade se pot produce doar în zonele tropicale și în niciun caz așa la nord.
Momentul de trezire a fost 2002, tornada de la Făcăeni, care a fost documentată și de români, dar și de un meteorolog american care se afla aici în România și care a cercetat în teren traiectoria tornadei. Concluzia meteorologului american a fost clară: în România se pot produce tornade, s-au produs și în trecut, iar România trebuie să accepte această realitate.

Tornadele se evaluează în funcție de o scară numită Fujita, unde F0 înseamnă că nu a avut consecințe, iar F5 că tornada a lăsat în urmă dezastru total. Faimoasa tornadă de la Făcăeni, din august 2002 a fost categoria F3+. O tornadă mai recentă a fost cea produsă în jud Călărași, pe 30 aprilie 2019, clasificată în categoria F0 sau F1. A rămas de atunci faimos incidentul cu autobuzul răsturnat.

Tornada este un vârtej de vânt extrem de violent, devastator, dar cu arie de acțiune restrânsă, adesea însoțit de ploi torențiale. Este nevoie să existe trei condiții de bază pentru ca o tornadă să se producă: instabilitate atmosferică, umiditate și un mecanism de declanșare care să ridice în altitudine aerul de la suprafață.

Advertisements
error: Content is protected !!