Updated on mai 29, 2024
Emoţii pentru locuitorii unui cartier nou din Cluj-Napoca. Strada pe care locuiesc a început să se surpe dupa ce un dezvoltator a început construcţia unui bloc în vecinătate. Oamenii se tem acum că surparea s-ar putea extinde şi le va afecta locuinţele.
Fisurile au apărut în ultimele 24 de ore, atât în asfalt cât şi în pavajul din curţile de pe strada Nicolae Moldoveanu. Localnicii spun că pământul se rupe după ce un dezvoltator a început construcţia unui bloc în partea de jos a străzii.
„Nu a fost afectat drumul. Abia aseră, undeva la ora 12 a început să se surpe”, povesteşte cu îngrijorare o localnică pentrru Observator TV.
Pentru că în cursul nopţii au apărut noi fisuri în asfalt, s-a luat decizia ca întreaga stradă să fie închisă. La ambele capete au fost puse garduri care să interzică accesul şi pe termen nelimitat se poate circula doar pietonal. O comisie de la mai multe instituţii a fost la faţa locului, iar specialiştii urmează să facă studii, pentru vedea ce s-ar putea întampla în continuare pe stradă.
„Cât şi măsurile care se vor lua în continuare, fie de către municipalitate pe cheltuiala contructorului, fie de către constructor pentru remedierea situaţiei„, spune Irina Munteanu, prefectul judeţului Cluj.
Şantier cu alunecări de teren la Cluj
Pentru că se anunţă câteva zile cu ploi, muncitorii firmei care lucrează la blocul nou au încercat să izoleze crăpăturile din asfalt, astfel încât să nu pătrundă apa. Reprezentantul constructorului mai spune că proiectul a fost respectat întocmai, iar daunele vor fi suportate de el.
Locuitorii mai vechi spun că terenurile pe care se construieşte erau destinate până acum agriculturii, şi nu pot susţine blocuri. „Tot dealul e în stare de alunecare. Aici a fost teren agricol, aici au fost culturi de porumb şi pe vremea lui Ceaușescu şi după Revoluţie”, explică siderat unul dintre localnici.
În urmă cu o lună, o altă stradă din Cluj a luat-o la vale, iar o porţiune din şosea s-a prăbuşit. Problema încă nu a fost rezolvată, astfel că oamenii ocolesc în continuare prin pădure pentru a ajunge acasă.
Video de la 9:10
„Astăzi am avut o ședință a Comitetului local pentru situații de urgență și în urma acesteia am stabilit următoarele:
*Restricționarea în continuare a zonei.
*Realizarea de către beneficiar a unei expertize tehnice până la ora 14:00, care să stabilească cauzele producerii acestor aluncări de teren, precum și măsurile de urgență care se impun, măsuri pe termen mediu și lung pentru a împiedica distrugerea străzii și a proprietăților private din preajmă și, nu în ultimul rând, efectuarea acestor lucrări pe cheltuiala beneficiarului.
În funcție de rezultatul acestei expertize, se vor face imediat lucrările necesare. Am dispus, de asemenea, să se verifice rețeaua de utilități, pentru a putea preveni eventualele derapaje care ar putea avea loc și măsuri imediate, având în vedere că se anunță un Cod galben de ploi, pentru ca apa să nu se înfiltreze în drum și să se producă alunecări de teren.
Aceste măsuri sunt de aplicare imediată, urmând ca după ce expertiza va fi finalizată și soluțiile se vor implementa, să vedem dacă este necesar sau nu să instituim stare de alertă”, a explicat prin intermediul unui mesaj video pe pagina sa de socializare primarul Emil Boc, citat de Monitorul Expres.