În Cluj Napoca se ridică primul centru de cercetare construit de la 0 în România după ’90: Proiect de 20 milioane de euro în AI

Updated on mai 24, 2024 În Cluj Napoca se ridică primul centru de cercetare construit de la 0 în România după ’90: Proiect de 20 milioane de euro în AI 1

Lucrările la Institutul de Inteligență Artificială al Universitatii Tehnice din Șantierul pentru Institutul de AI din Cluj-Napoca s-a deschis oficial azi, cu un roboțel care a amplasat o “capsulă a timpului”, pentru viitorii cercetători.

“E un proiect la care visăm de foarte mult timp”, a spus rectorul UTCN. “Va fi aici o platformă de colaborare in care experii noștrii vor gasi solutii in multe domenii, printre care medicina robotica, automotive”, a spus rectorul, citat de economedia.ro.

Termenul de construcție e de 18 luni. Construcția va avea 14000 mp, iar centrul va include 33 de laboratoare si va putea sa puna împreună 300 de oameni care vor lucra aici – vor lucra aici profesori, masteranzi, cercetatori. Construcția costă in jur de. 88 milioane de lei, fara tva, din venituri proprii ale universitătii si, posibil, fonduri europene. Marile companii sunt deja interesate de proiect, a precizat rectorul.

Semnarea contractului pentru începerea lucrărilor de proiectare și execuție a Institutului de Inteligență Artificială a avut loc în luna septembrie a anului trecut. Contractul, în valoare totală de 105.095.830 lei (cu TVA), a fost atribuit în urma licitației publice Asocierii Kész Construcții România SRL (lider) – SDC Proiect SRL (asociat).

Investiția se va ridica la peste 105 milioane de lei. Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligență Artificială va fi amplasată în campusul universitar de pe strada Observator și va acoperi o suprafață de 2.028 metri pătrați.

Acest edificiu, cu o suprafață totală de 13.850 mp, va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferințe și spații colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilități de cercetare, echipamente de înaltă performanță și infrastructură IT de ultimă generație.

Institutul se va concentra asupra dezvoltării soluțiilor de Inteligență Artificială pentru domenii vitale precum sănătatea, transportul, securitatea cibernetică și multe altele, contribuind semnificativ la progresul economic și tehnologic al regiunii.

error: Content is protected !!